Euro depaseste cu 1 ban maximul istoric si ajunge la 4,4265 lei la BNR

Leul s-a depreciat puternic in ultima sedinta a saptamanii iar cursul oficial a urcat cu 1 ban, pana la 4,4265 lei pentru un euro, atingand astfel un nou maxim istoric.


“O deculpare de la tendinta regionala si o intensificare temporara a activitatii de tranzactionare de la mijlocul sedintei au sugerat ca banca centrala a sustinut ieri moneda nationala, in probabil cea mai intensa interventie din noiembrie”, estimeaza Vlad Muscalu, economist sef al ING Bank.

Chiar si asa insa, leul nu a rezistat iar pe piata interbancara cotatiile au depasit 4,43 lei pentru un euro.
Moneda nationala inregistreaza o depreciere de aproape 0,3% in fata euro in timp ce restul valutelor regionale par mai temperate, cea mai mare pierdere inregistrand-o zlotul polonez, de 0,2% in fata euro.

“In absenta unor interventii mai agresive este posibil ca deprecierea sa continue, in special in sedinte cum pare cea de astazi, sedinte in care multe burse internationale inregistreaza scaderi de proportii”, a adaugat Muscalu.

“Previziunea noastra asupra ratei de schimb – o usoara apreciere a leului – pare acum optimista. O ajustare in sus a previziunilor ar putea fi necesara in perioada urmatoare”, a precizat de curand Ionut Dumitru, economistul sef al ING Bank.

Raiffeisen Bank estima un curs de 4,35 lei pentru un euro pentru mijlocul anului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus