Euro aniverseaza 10 ani printr-o moneda cu un design special

Comisia Europeana va emite din 2012 monede in valoare de 2 euro cu un design special, pentru a aniversa 10 ani de utilizare a monedei unice europene.


Pe 1 ianuarie 2012 se implinesc 10 ani de cand bancnotele si monedele euro au fost introduse pentru prima data in piata.

Vineri a fost lansata o competitie la care pot participa cu propuneri de design toti membrii celor 17 state aflate in zoua euro, cu varste de peste 12 ani. Participantii pot trimite designul propus in perioada 29 aprilie – 20 mai 2011, iar castigatorul va fi desemnat pe 30 iunie.

“Competitia de design pentru noua moneda aniversara este o mare oportunitate pentru oamenii obisnuiti pentru a-si pune propria amprenta pe moneda lor. Design-ul castigatorului va aparea pe fata a milioane de monede euro care vor circula in toata zona euro”, a precizat Olli Rehn, comisar european in cadrul Comisiei Economice si de Afaceri Monetare.

Moneda unica este utilizata in prezent de peste 330 milioane de oameni din zona euro.

In prezent, fiecare stat membru emite propria moneda euro cu un design special pe una dintre fatetele monedei. Incepand cu 2012 toate statele care utilizeaza euro vor emite aceeasi moneda de 2 euro pentru a celebra 10 ani de la introducerea monedei unice.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus