Dolarul incheie saptamana peste 4,26 lei

Leul incheie o saptamana dificila pe piata valutara, in special fata dolarului. Moneda americana a atins un nou maxim istoric in raport cu leul, dupa precedentul consemnat cu doar cateva sedinte in urma, si a incheiat saptamana peste 4,26 lei/dolar. Evolutia este cauzata de situatia din plan international.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de 4,2602 lei pentru un dolar, usor mai scazut decat in sedinta precedenta, de 4,2659 lei, cea mai mare valoare inregistrata vreodata, dar peste inchiderea de saptamana trecuta de 4,2523 lei/dolar care, la vremea respectiva, reprezenta, de asemenea, un record.

Carburantii s-ar putea scumpi

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana. In consecinta, este de asteptat o scumpire a carburantilor si a marfurilor importate din Asia.


Moneda americana este cotata indirect pe piata romaneasca prin raportare la euro. Astfel, aprecierea monedei americane se explica prin avansul inregistrat in fata celei europene. Joi, dolarul a crescut in fata euro pana la un nivel de 1,05 dolari/euro. In plus, raportat la un cos de valute, dolarul a atins, in aceeasi sedinta, cea mai mare valoare din ultimul deceniu, scriu agentiile internationale de presa.

In acelasi timp, moneda europeana a incheiat satpamana la 4,5147 lei/euro, nivel foarte apropiat de cel de vinerea trecuta, insa pe crestere, dupa ce in cursul saptamanii se mai temperase.

Francul elevetian ramane, de asemenea, peste 4,2 lei, iar cursul incheie saptamana la 4,2070 lei/franci, dupa ce cu o sedinta inainte daduse sperante debitorilor in franci, avand in vedere ca s-a situat sub acest prag, devenit psihologic, de 4,2 lei/franc si s-a plasat la 4,1990 lei/franc.

Totusi, moneda elvetiana incheie saptamana in scadere fata de vinerea trecuta, cand cursul anuntat de BNR era de 4,2182 lei/franc.Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus