Dolarul este de neoprit

Moneda americana isi continua marsul printre principalele valute ale lumii si face victime printre cele mai slabe. Leul romanesc este una dintre ele, in fata caruia dolarul american doboara record dupa record. Cel mai recent a fost atins marti, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat o cotatie de 4,3502 lei/dolar, cea mai ridicata de pana acum.

Astfel, leul a pierdut, intr-o singura sedinta, 2,93 bani in raport cu moneda americana, de la 4,3209 lei/dolar cat a fost cotatia oficiala cu o sedinta in urma.

Avantul de marti al dolarului vine dupa doar o zi de pauza, avand in vedere ca in ultimele doua zile ale saptamanii trecute a atins alte doua recorduri in raport cu leul, respectiv 4,3146 lei/dolar joi si 4,3263 lei/dolar vineri.

Moneda americana ar putea sa mai creasca

Analistii sustin ca aprecierea dolarului ar mai putea sa persiste, si chiar sa se accentueze pana la 4,4 lei/dolar, pe termen scurt, ca urmare a recentei deciziii de politica monetara a Rezervei Federale Americane (Fed) de majorare a dobanzii de politica monetara.

Pe piata din Romania, dolarul este cotat indirect, prin intermediul euro, asa ca evolutia raportului leu/dolar este direct influentata de evolutia monedei americane in raport cu cea europeana.

Asadar, aprecierea dolarului in fata leului este determinata de cresterea inregistrata de moneda americana in fata euro pe pietele internationale, unde dolarul a scazut sub nivelul de 1,04 dolari/euro (1,0381 dolari/euro) in jurul pranzului, cea mai buna cotatie a monedei americane din ultimii 14 ani.

In plus, moneda nationala s-a depreciat, marti, si in raport cu cea europeana, pana la un curs de 4,5194 lei/euro, in crestere cu 0,69 bani (+0,15%) fata de cotatia de luni, cand referinta a fost stabilita la 4,5125 lei/euro. Analistii remarca faptul ca, in sedinta de marti, leul a evoluat contrar tendintei celorlalte monede din regiune.

In acelasi timp, si francul elvetian a castigat teren in fata leului, iar Banca Nationala a publicat un curs de 4,2287 lei/franc, cu 1,85 bani (+0,44%) peste cel de din sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,2102 lei. In privinta evolutiei monedei elvetiene, analistii sustin ca anuntul Bancii Nationale a Elvetiei, facut in urma cu cateva zile, de a lupta impotriva aprecierii monedei nationale, ar putea aduce paritatea franc/leu la cote mai "domestice", desi exista voci care anticipeaza un curs de 4,26 lei/franc in prima parte a anului 2017.

ROBOR la trei luni creste incet dar sigur

Si pe piata monetara au avut loc evolutii nefavorabile in ultima perioada, indicatorul ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat constat, trecand de pragul de 0,8%. Marti a atins chiar nivelul de 0,82% pe an, nivelul maxim din luna august, pe fondul cresterii randamentelor la titlurile de stat, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Momentan, acest aspect nu afecteaza creditele in lei in derulare contractate de populatie sau companii, avand in vedere ca dobanzile care au ca referinta acest indicator se actualizeaza la final de trimestru, insa, daca trendul se mentine, este posibil ca debitorii sa intre in anul urmator cu dobanzi majorate la credite.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus