Dolarul, doborat de decizia Fed

Dolarul american a scazut puternic joi, atat pe pietele internationale cat si la Bucuresti, in urma deciziei Rezervei Federale Americane de a pastra nemodificata dobanda de politica monetara in sedinta de miercuri, in ciuda semnalelor de majorare transmise la finalul anului trecut. 

In fata monedei europene, dolarul s-a depreciat pana la 1,13 dolari pentru un euro pe piata interbancara, dupa ce, miercuri, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat o paritate de 1,1 dolari pentru moneda europeana.

Comparativ cu leul romanesc, dolarul a pierdut intr-o singura sedinta aproape 9 bani (2%) si a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei la 3,95 de lei, in scadere semnificativa de la aproape 4,04 lei/dolar cu o zi in urma. In acelasi timp, cotatia euro a fost de 4,4765 lei, cu doar 0,1 bani sub cea din sedinta anterioara.

Dobanda SUA va creste doar in doua etape anul acesta

Rezerva Federala (Fed) a SUA a pastrat miercuri dobanda de referinta la 0,25-0,5%, in linie cu asteptarile pietelor, insa nu si cu promisiunile de la finalul anului trecut. Mai mult, institutia americana a revizuit in scadere estimarea privind rata dobanzii la finalul acestui an, de la 1,4% la 0,9%. Banca centrala americana preconizeaza, astfel, cresterea dobanzii cheie in doar doua etape in 2016, fata de patru majorari anticipate anterior.

In aceste conditii, dobanda Fed ar urma sa creasca la 1,9% pana la finele anului 2017 si la 3% in 2018, potrivit anuntului bancii centrale americane. "Evenimentele de pe scena economica si financiara globala prezinta, in continuare, riscuri la adresa economiei SUA”, apreciaza Fed. 

Cu toate acestea, institutia sustine ca activitatea economica a crescut intr-un ritm moderat, in pofida evenimentelor economice si financiare la nivel global din ultimele luni. ”Inflatia a accelerat, insa se mentine sub tinta pe termen mediu, de 2%, reflectand, in parte, declinul preturilor energetice si al preturilor pentru produsele non-energetice de import", se mai arata in comunicatul Fed.

Potrivit documentului, declinul cotatiilor petrolului din ultimele luni se va traduce printr-o inflatie scazuta pe termen scurt. Pe fondul acestor estimari, proiectia privind rata inflatiei la sfarsit de an a fost revizuita in scadere de catre Fed, de la 1,6% la 1,2%.

Elanul Fed de la finalul lui 2015 s-a temperat

La finalul anului trecut, Fed a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pana la un nivel cuprins intre 0,25% si 0,5%. La momentul respectiv institutia anunta ca decizia semnaleaza faptul ca economia SUA a depasit daunele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.

De asemenea, Fed sustinea ca acea masura reprezinta doar inceputul unui nou ciclu de politici monetare, dupa aproximativ sapte ani in care dobanzile au fost mentinute aproape de zero. De la sfarsitul anului 2008 si pana in decembrie 2015 dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25%. Mai mult, aceea a fost prima majorare a costului creditului decisa de Fed din iunie 2006 incoace.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus