top banner

Deutsche Bank: Uniunea monetara nu poate sta in picioare daca se va continua politica actuala

01 Iulie 2011 | Autor: Conso

Salvarea tarilor supraindatorate si implicarea BCE in finantarea institutiilor financiare contravine principiilor Uniunii Monetare, considera analistii Deutsche Bank.
Prin suportul acordat Greciei, Irlandei si Portugaliei, guvernele au incalcat in mod grav articolul 125 din Tratatul UE, ce interzice salvarea tarilor cu dificultati financiare. In plus, implicarea Bancii Centrale Europene in finantarea bancilor si guvernelor cu probleme de solvabilitate a constituit o deviatie de la intentiile Tratatului de la Maastricht.
“In concluzie, cei doi piloni pe care Uniunea Monetara a fost construita – principiul prin care scopul exclusiv al bancii centrale este sustinerea stabilitatii puterii de cumparare si raspunderea integrala a fiecarui guvern pentru deciziile financiare proprii – s-au naruit”, au precizat analistii Deutsche Bank.
Conform acestora, pentru a reveni la o uniune monetara stabila este necesar ca guvernele sa faca un pas important catre o uniune politica sau sa restabileasca cei  doi piloni originali.
“Cum o uniune politica, in viziunea noastra, este putin probabila, cea mai buna optiune pentru un viitor stabil al Uniunii Monetare este intoarcerea la principiile de baza ale Tratatului de la Maastricht”, au concluzionat reprezentantii Deutsche Bank.
Avand in vedere recentele discutii de pe scena politica, intervalul de timp estimat pentru reintoarcerea la principiile de baza este cuprins intre 6 luni si 1 an.
Daca insa acest lucru nu se va intampla, iar marile puteri decid sa continue programele de suport neviabile, analistii Deutsche Bank vad un risc semnificativ de destramare a Uniunii Monetare.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 Aug 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta