Cursul euro sparge pragul de 4,55 lei

Cursul de schimb nu da semne ca isi va intrerupe prea curand cresterea. Leul inregistreaza inca o zi de depreciere puternica, iar euro ajunga sa fie cotat peste pragul de 4,55.


Cursul euro anuntat de BNR este de 4,5535 lei pentru 7 iunie 2013, in crestere cu 1,7% fata de ziua anterioara. Ritmul de crestere s-a accelerat fata de sedintele anterioare, astfel ca este probabil ca avansul sa mai continue.

Euro a stabilit un nou maxim pentru acest an, dupa o apreciere cumulata de peste 5%, in perioada 30 mai-7 iunie 2013. Nici francul nu s-a lasat mai prejos si a avansat cu 6,4% fata de leu in acelasi interval, atingand pragul de 3,70.

Presiunile puternice de depreciere la care leul este supus sunt cauzate de iesirile de capital pe termen scurt. Investitorii care in luna ianuarie 2013 cumparau masiv titluri de stat si apreciau leul, acum si-au inversat ordinele de tranzactionare si duc cursul in directia opusa.

De regula, iesirile de capital se produc intr-o maniera mai dezordonata si genereaza fluctuatii mai ample ale cotatiilor valutare. Dupa ce acest episod se va finaliza, este de asteptat ca leul sa recupereze din terenul pierdut si sa se stabilizeze la niveluri mai reduse.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus