Cursul euro sparge pragul de 4,55 lei

Cursul de schimb nu da semne ca isi va intrerupe prea curand cresterea. Leul inregistreaza inca o zi de depreciere puternica, iar euro ajunga sa fie cotat peste pragul de 4,55.


Cursul euro anuntat de BNR este de 4,5535 lei pentru 7 iunie 2013, in crestere cu 1,7% fata de ziua anterioara. Ritmul de crestere s-a accelerat fata de sedintele anterioare, astfel ca este probabil ca avansul sa mai continue.

Euro a stabilit un nou maxim pentru acest an, dupa o apreciere cumulata de peste 5%, in perioada 30 mai-7 iunie 2013. Nici francul nu s-a lasat mai prejos si a avansat cu 6,4% fata de leu in acelasi interval, atingand pragul de 3,70.

Presiunile puternice de depreciere la care leul este supus sunt cauzate de iesirile de capital pe termen scurt. Investitorii care in luna ianuarie 2013 cumparau masiv titluri de stat si apreciau leul, acum si-au inversat ordinele de tranzactionare si duc cursul in directia opusa.

De regula, iesirile de capital se produc intr-o maniera mai dezordonata si genereaza fluctuatii mai ample ale cotatiilor valutare. Dupa ce acest episod se va finaliza, este de asteptat ca leul sa recupereze din terenul pierdut si sa se stabilizeze la niveluri mai reduse.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus