Cursul euro-leu are sanse mari sa stagneze in 2012

Chiar daca exista riscul ca zona euro sa intre in recesiune si au existat inclusiv voci care au pus la indoiala inclusiv supravietuirea monedei unice, leul nu pare sa intre intr-o perioada de depreciere. Analistii estimeaza o perioada de stabilitate pe piata valutara in 2012, sustinuta partial si de vigilenta BNR.

Cursul leului fata de euro a avut o traiectorie destul de stabila in 2011 comparativ cu restul valutelor regionale, suferind fluctuatii mult mai mici fata de cele inregistrate de zlotul polonez sau forintul maghiar.

De cele mai multe ori, aceasta evolutie calma a fost pusa pe seama interventiilor BNR, cu scopul mentinerii unei relative stabilitati.

Cel mai scazut curs s-a inregistrat in 2011 la finalul lunii aprilie, cand raportul euro-leu a scazut sub nivelul de 4,1, in timp ce nivelul maxim al cursului a fost in luna noiembrie, respectiv 4,3620 lei pentru un euro.

Cursul va fi ferit de fluctuatii majore


Pentru acest an, prognozele analistilor nu indica probleme deosebite in ceea ce priveste evolutiile valutare.

“In ceea ce priveste cursul de schimb, mizez pe echilibru si stabilitate. Reintrarea in intervalul 4,1 – 4,3 este un scenariu fezabil”, a precizat pentru Conso.ro, Florian Libocor, economistul sef al BRD.

Analistii UniCredit Tiriac Bank estimeaza un interval mai strans de variantie, intre 4,3 – 4,4 lei pentru un euro, si exclud o depreciere peste acest prag.

“Este putin probabil ca BNR sa lase cursul sa treaca peste 4,4 lei/euro pe perioade mai lungi de cateva zile, din cauza riscului ca portofoliul de credite in valuta isi creasca neperformanta”, a precizat Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Analistii ING Bank sunt in general usor mai pesimisti, dar in 2012 vad, de asemenea, o relativa stabilitate a cursului. La finalul primului trimestru, acestia estimeaza un curs de 4,35 lei pentru un euro, in timp ce pentru mijlocul anului si la finalul trimestrului II, prognoza este de 4,30 lei/euro. Finalul lui 2012 ar putea readuce cursul la 4,25 lei/euro.

De la vest vin turbulentele

Riscurile raman insa si nu trebuie ignorate. Principala problema pentru leu pare a veni tot din afara tarii, respectiv problema datoriilor zonei euro, care exetcita presiuni de depreciere asupra tuturor valutelor din Europa Centrala si de Est.

“Nu eliminam varianta ca leul sa se deprecieze peste nivelul record al cursului de 4,4 lei pentru un euro, in conditiile in care presiunea venita din partea crizei datoriilor suverane persista”, considera analistii ING Bank.

“Tensiunile raman ridicate pe pietele financiare externe, in timp ce economia Romaniei este dependenta de intrarile de capital strain privat. Vedem acesti factori ca principale constrangeri pentru aprecierea leului in urmatoarele luni”, considera Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Previziuni curs euro-leu 2012

  T1 2012 T2 2012 T3 2012 T4 2012
ING Bank 4,35 lei/euro 4,30 lei/euro 4,30 lei/euro 4,25 lei/euro
Raiffeisen Bank 4,40 lei/euro 4,35 lei/euro 4,30 lei/euro  -
UniCredit Tiriac Bank 4,33 lei/euro


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus