Cursul de schimb graviteaza in jurul acordului cu FMI

Analistii evita sa se pronunte asupra unei evolutii viitoare a cursului euro/leu, atata vreme cat acesta depinde in principal de succesul masurilor impuse de guvern. Pe de alta parte, interventiile BNR in piata valutara au fost din ce in ce mai evidente iar analistii considera ca s-au cheltuit sume importante pentru a tine cursul in frau.

In ultima luna, moneda nationala a reusit sa isi limiteze pierderile, iar cotatiile pe piata valutara nu au depasit decat ocazionat pragul de 4,2 lei/euro. De cele mai multe ori leul s-a desprins din plutonul valutelor regionale, iar cand zlotul, forintul maghiar sau coroana ceha pierdeau teren important in fata euro, moneda nationala inregistra evolutii mult mai bune.

BNR – suspectata ca a protejat leul

Aceasta desprindere fata de tendinta regionala a facut ca analistii sa suspecteze interventii masive ale Bancii Centrale in piata, in incercarea de a limita deprecierea leului.

“Consideram ca scaderea cu aproape 400 milioane euro a rezervei valutare ar putea fi explicata prin interventiile BNR in piata pentru a limita deprecierea leului. Din estimarile noastre, dimensiunea acestor interventii se cifreaza intre 500 si 1.000 milioane euro”, a precizat Alexandru Chidesciuc, economist sef la ING Bank.

El crede ca o interventie atat de masiva a BNR in piata inseamna ca presiunile de depreciere au fost simtitoare si, cel mai probabil, nu exista exces de lichiditate. In consecinta, in urmatoarea perioada cel mai probabil, vom asista la o volatilitate pronuntata a dobanzilor interbancare.

Analistii ING Bank considera ca BNR va proteja in continuare cursul de schimb si nu va permite depasirea pragului de 4,2 lei/euro. Pentru finalul lunii iunie, ei vad un curs de 4,15 lei/euro, urmand ca in trimestrul III cotatiile sa creasca usor, spre 4,2 lei/euro.

Deciziile guvernului vor influenta substantial cursul


Daca BNR a intervenit in piata pentru a sustine leul si pentru a contracara presiunile de depreciere, soarta finala a monedei nationale se afla la guvern. Analistii considera ca evolutia cursului de schimb atarna de succesul pe care masurile de asuteritate propuse il vor avea.


“Este dificil de emis o prognoza pe evolutia cursului. Exista o comunicare deficitara a modului in care vor fi aplicate masurile de ajustare a cheltuielilor, extindere a bazei de impozitare si reducere a evaziunii”, precizeaza Florian Libocor, economist-sef la BRD.

Doar daca guvernul va reusi sa respecte cele agreate cu FMI si sa continue ajustarile in economie este posibil ca incertitudinile si neincrederea sa scada, ceea ce va ajuta procesul de reasezare si revenire a economiei.

“Problema este ca nu exista timp pentru mai multe incercari, iar masurile sunt limitate atat ca numar cat si ca eficienta, pe masura ce timpul trece. Situatia este sensibila insa nu la fel de dificila precum cea a altor economii precum Grecia. Astfel, cred ca daca exista vointa, fermitate si intransigenta, economia poate fi stabilizata mai repede”, a precizat Libocor.         

O atitudine la fel de rezervata are si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, care considera ca orice derapaj in acordul cu FMI va fi taxat aspru de investitori, iar acest lucru se va repercuta si asupra cursului.

“In ultima perioada, cursul este influentat in primul rand de factori externi, legati de sentimentul investitorilor pe pietele globale. In al doilea rand, in cazul leului intervin si factorii locali, legati in primul rand de masurile de austeritate bugetara”, a mentionat Ionut Dumitru.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus