Cursul de schimb a stat peste 4,31 lei/euro toata saptamana

Dupa ce la finalul saptamanii trecute cotatia euro a atins un maxim al ultimului an si jumatate, ultimele 5 sedinte au fost caracterizate de mentinerea cursului in jurul nivelului de 3,51 lei/euro.


In sedinta din 30 septembrie BNR anunta un curs de 4,3533 lei pentru un euro, cea mai mare valoare din ultimele 15 luni.

Analistii au pus aceasta crestere brusca pe seama interventiilor in piata, din dorinta de a fixa un nivel cat mai mare al cursului ce urma sa fie utilizat in urmatorul an pentru plata accizelor.

Cu toate acestea, romanii au primit o veste buna din partea Bancii Centrale Europene, cea care publica cotatia utilizata pentru plata accizelor in 2012. Aceasta a fost stabilita la 4,3001 lei pentru un euro.

Saptamana a debutat cu o cadere brusca a cursului BNR la 4,3222 lei pentru un euro, pentru ca ulterior sa se mentina in jurul nivelului de 4,31 lei pentru un euro, fara miscari ample.

“Aceasta evolutie pare stranie in contextul in care majoritatea activelor cu risc relativ ridicat au avut o sedinta buna iar aceasta se poate datora unei atitudini precaute a participantilor la piata, atitudine ce ar putea fi indusa de faptul ca aprecierea recenta pare sa fi fost provocata de actiuni ale bancii centrale si nu ale fortelor obisnuite din piata valutara”, au precizat analistii ING Bank.

Cursul anuntat in ultima sedinta a saptamanii a fost de 4,3146 lei pentru un euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus