Cursul da inapoi, dar doar cu jumatate de pas

Sedinta de joi a marcat prima zi de apreciere a monedei nationale, dupa patru maxime consecutive a cursului euro-leu. Avansul este insa mai mult decat modest.


Leul a reusit sa castige o mica batalie in fata monedei europene iar cursul oficial a scazut la 4,4435 lei pentru un euro, cu mai putin de 0,3 bani sub valoarea precedenta.

Evolutia este modesta, avand in vedere ca ultimele sedinte au consemnat aproape constant cresteri de peste 1 ban de la o zi la alta.

Atat stagnarea leului cat si declaratiile oficialilor BNR care au precizat ca doar Dumnezeu poate aduce leul pe apreciere, fac ca posibilitatea unei reveniri a monedei nationale sa fie din ce in ce mai redusa.

In acest context, analistii bancari si-au urcat in sus prognoza pe curs. ING Bank vede cotatia la 4,45 lei pentru un euro pentru mijlocul lui 2012 si de 4,50 lei/euro pana in 2013.

“Lipsa unei interventii clare din partea BNR ar trebui sa incurajeze deprecierea leului in viitorul apropiat. In consecinta ne-am revizuit estimarea, considerand ca leul va marca un sir de recorduri negative”, au explicat reprezentantii ING.

“Intrarile nete de capital raman la un nivel scazut care probabil se va mentine in perioada urmatoare, avand in vedere aversiunea la risc a investitorilor. In acest context, deprecierea leului din prezent se va consolida in urmatoarele trimestre”, a precizat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Pe piata interbancara, cotatiile raman in intervalul 4,4440 - 4,4490 lei pentru un euro, in ton cu tendinta regionala de crestere.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus