Criza politica duce cursul BNR spre 4,6 lei pe euro

Cursul BNR se apropie de pragul de 4,6 lei pe euro, cel mai mare nivel inregistrat in ultimii 5 ani. Cresterea este cauzata de criza de pe scena politica, care nu da semne de un sfarsit previzibil.

Cursul BNR a crescut in ultimele 5 sedinte de tranzactionare cu aproximativ 3 bani, astfel ca acesta a depasit pragul de 4,59 lei pentru un euro.

Banca centrala a publicat marti un curs oficial de 4,5957 lei/ euro. Aceasta este cea mai mare cotatie inregistrata incepand cu 2 august 2012, cand BNR a afisat un curs de 4,6097 lei pentru un euro.

O evolutie similara a inregistrat si dolarul american. Banca Nationala a anuntat un curs de 4,1189 lei pe dolar, in crestere cu peste 4 bani in ultimele 5 zile.

„In acest moment nu cred ca se pot face previziuni de evolutie a cursului, atat timp cat nu se finalizeaza discutiile din scena politica si nu stim care vor fi politicile economice in perioada urmatoare. Nu stim cat va dura criza politica: poate tine cateva zile, cateva saptamani sau cateva luni. Evident ca aceasta stare nu reprezinta un aspect pozitiv pentru pietele financiare”, a precizat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Cu toate acestea, acesta precizeaza ca deprecierea leului este una modesta, de sub 1% fata de ultima perioada, cand cursul euro era cotat la 4,55 lei.

Pe piata interbancara, cotatiile atingeau pragul de 4,6 lei pentru un euro, acestea osciland intre 4,5950 – 4,6000 lei/euro. Evolutia leului era contrara regiunii, unde principalele monede bifau avansuri chiar si de 0,4% in raport cu moneda europeana.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus