Conversia creditelor da frisoane bancilor din Polonia

Conversia creditelor din franci elvetieni in zloti da frisoane si bancilor de pe piata poloneza. Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat recent un proiect de act normativ destinat sa ii ajute pe cei care au credite ipotecare in franci, iar costul sa fie suportat de banci. Acestea din urma ameninta, insa, cu o criza bancara.

Proiectul de lege prevede ca bancile sa suporte partial povara deprecierii zlotului in raport cu francul, prin conversia creditelor in moneda nationala. Legea urmareste sa aplice o "rata echitabila" de discount pentru fiecare credit individual si care sa fie urmata de conversia in zloti imprumutului. Rata de conversie va fi stabilita de fiecare banca in parte dupa un algoritm considerat a fi complicat, dar care ar imparti riscurile intre parti, se mentioneaza in proiect.

Administratia prezidentiala nu a estimat insa care vor fi costurile acestui plan, care ar urma sa fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF). Cu toate acestea, analistii de la mBank, divizia poloneza a grupului german Commerzbank, au estimat ca, daca toti debitorii eligibili vor lua parte la acest program, costurile s-ar putea ridica la 32 de miliarde de zloti (opt miliarde de dolari), adica dublu fata de profiturile realizate de sectorul bancar in 2014.

Creditele ipotecare in franci elvetieni reprezinta 14% din totalul creditelor din sectorul bancar si sunt echivalente cu 8% din produsul intern brut al Poloniei.

Si bancile din Polonia se opun conversiei

Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, apara, insa, interesele bancilor, ca si omologii sai din celelalte state din regiune unde s-au adoptat, sau se intentioneaza adoptarea unor acte normative similare. Acesta sustiune ca proiectul privind conversia creditelor din franci in zloti, cumulat cu noua taxa pe activele bancare, adoptata de Parlamentul Polonez la finalul saptamanii trecute (0,44%) reprezinta o ”reteta pentru o criza bancara”.

”Este diavolul in persoana. Un numar semnificativ de banci, mai ales cele poloneze, vor suferi pierderi serioase. Direct sau indirect vom suporta nota de plata a legii sub forma unei cresteri reduse a creditarii si a unei economii destabilizate”, a declarat guvernatorul polonez pentru presa locala.


Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci, contractate in principal in 2007 si 2008, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in conditiile in care francul elvetian s-a apreciat cu 80% in raport cu zlotul.

Romania ramane in urma plutonului


Dintre tarile din regiune, Ungaria s-a miscat cel mai bine in privinta conversiei creditelor. A aprobat o lege prin care a obligat bancile sa converteasca imprumuturile ipotecare din valuta in forinti, inca din toamna anului 2014, astfel incat clientii au fost protejati de aprecierea puternica a francului din ianuarie 2015.

Si Croatia a adoptat in toamna anului 2015 o lege prin care a obligat bancile sa realizeze conversia creditelor din franci elvetieni in euro la cursul istoric, iar legea s-a aplicat foarte repede. Institutiile de credit au avut la dispozitie doar 45 de zile pentru a trimite clientilor noile desfasuratoare de plata, iar consumatorii inca 30 de zile la dispozitie pentru a accepta oferta.

Romania ramane si de aceasta data in urma, cu un proiect privind conversia mult discutat, insa abandonat in sertarele din Parlament.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus