top banner

Conversia creditelor da frisoane bancilor din Polonia

20 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Conversia creditelor din franci elvetieni in zloti da frisoane si bancilor de pe piata poloneza. Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat recent un proiect de act normativ destinat sa ii ajute pe cei care au credite ipotecare in franci, iar costul sa fie suportat de banci. Acestea din urma ameninta, insa, cu o criza bancara.
Proiectul de lege prevede ca bancile sa suporte partial povara deprecierii zlotului in raport cu francul, prin conversia creditelor in moneda nationala. Legea urmareste sa aplice o "rata echitabila" de discount pentru fiecare credit individual si care sa fie urmata de conversia in zloti imprumutului. Rata de conversie va fi stabilita de fiecare banca in parte dupa un algoritm considerat a fi complicat, dar care ar imparti riscurile intre parti, se mentioneaza in proiect.
Administratia prezidentiala nu a estimat insa care vor fi costurile acestui plan, care ar urma sa fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF). Cu toate acestea, analistii de la mBank, divizia poloneza a grupului german Commerzbank, au estimat ca, daca toti debitorii eligibili vor lua parte la acest program, costurile s-ar putea ridica la 32 de miliarde de zloti (opt miliarde de dolari), adica dublu fata de profiturile realizate de sectorul bancar in 2014.
Creditele ipotecare in franci elvetieni reprezinta 14% din totalul creditelor din sectorul bancar si sunt echivalente cu 8% din produsul intern brut al Poloniei.
Si bancile din Polonia se opun conversiei
Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, apara, insa, interesele bancilor, ca si omologii sai din celelalte state din regiune unde s-au adoptat, sau se intentioneaza adoptarea unor acte normative similare. Acesta sustiune ca proiectul privind conversia creditelor din franci in zloti, cumulat cu noua taxa pe activele bancare, adoptata de Parlamentul Polonez la finalul saptamanii trecute (0,44%) reprezinta o ”reteta pentru o criza bancara”.
”Este diavolul in persoana. Un numar semnificativ de banci, mai ales cele poloneze, vor suferi pierderi serioase. Direct sau indirect vom suporta nota de plata a legii sub forma unei cresteri reduse a creditarii si a unei economii destabilizate”, a declarat guvernatorul polonez pentru presa locala.
Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci, contractate in principal in 2007 si 2008, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in conditiile in care francul elvetian s-a apreciat cu 80% in raport cu zlotul.
Romania ramane in urma plutonului
Dintre tarile din regiune, Ungaria s-a miscat cel mai bine in privinta conversiei creditelor. A aprobat o lege prin care a obligat bancile sa converteasca imprumuturile ipotecare din valuta in forinti, inca din toamna anului 2014, astfel incat clientii au fost protejati de aprecierea puternica a francului din ianuarie 2015.
Si Croatia a adoptat in toamna anului 2015 o lege prin care a obligat bancile sa realizeze conversia creditelor din franci elvetieni in euro la cursul istoric, iar legea s-a aplicat foarte repede. Institutiile de credit au avut la dispozitie doar 45 de zile pentru a trimite clientilor noile desfasuratoare de plata, iar consumatorii inca 30 de zile la dispozitie pentru a accepta oferta.
Romania ramane si de aceasta data in urma, cu un proiect privind conversia mult discutat, insa abandonat in sertarele din Parlament.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta