top banner

Cat va mai putea sustine BNR leul in fata euro?

02 August 2012 | Autor: Conso

Deprecierea leului ar putea fi din ce in ce mai greu de tinut in frau de BNR, in conditiile in care rezervele valutare se reduc iar noile scadente de plata catre FMI se apropie.
Leul a ajuns, din cea mai stabila valuta a regiunii, valuta cu cel mai rapid ritm de depreciere. Cel mai recent episod de depreciere pare a fi si cel mai de anvergura, deoarece a fost antrenat mai ales de tensiunile politice iar acestea nu par sa dea semne de finalizare. 
In luna iulie, rezerva valutara a BNR a inregistrat a patra scadere consecutiva, si s-a diminuat cu 800 milioane euro. Scaderea este semnificativa, avand in vedere ca nu au existat plati scadente importante.
In consecinta, conform calculelor analistilor ING Bank, BNR ar fi utilizat 1 miliard euro doar pentru sustinerea leului in luna iulie.
Nivelul este mult mai mare decat valorile anterioare. Media calculata a interventiilor BNR pentru 2011 a fost de 300 milioane.
“Presiunile de depreciere pe care le prezinta leul s-ar putea intensifica, daca rezervele valutare vor continua sa scada intr-un ritm similar iar discrepanta dintre leul si valutele regionale se va mari. Nivelul rezervelor pe care BNR le va raporta pentru luna august va fi afectat de o plata de 750 milioane euro catre FMI, iar acest lucru ar putea sa ridica semne de intrebare asupra abilitatii BNR de a proteja leul”, au precizat analistii ING Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta