Cat va mai putea sustine BNR leul in fata euro?

Deprecierea leului ar putea fi din ce in ce mai greu de tinut in frau de BNR, in conditiile in care rezervele valutare se reduc iar noile scadente de plata catre FMI se apropie.


Leul a ajuns, din cea mai stabila valuta a regiunii, valuta cu cel mai rapid ritm de depreciere. Cel mai recent episod de depreciere pare a fi si cel mai de anvergura, deoarece a fost antrenat mai ales de tensiunile politice iar acestea nu par sa dea semne de finalizare. 

In luna iulie, rezerva valutara a BNR a inregistrat a patra scadere consecutiva, si s-a diminuat cu 800 milioane euro. Scaderea este semnificativa, avand in vedere ca nu au existat plati scadente importante.

In consecinta, conform calculelor analistilor ING Bank, BNR ar fi utilizat 1 miliard euro doar pentru sustinerea leului in luna iulie.

Nivelul este mult mai mare decat valorile anterioare. Media calculata a interventiilor BNR pentru 2011 a fost de 300 milioane.

“Presiunile de depreciere pe care le prezinta leul s-ar putea intensifica, daca rezervele valutare vor continua sa scada intr-un ritm similar iar discrepanta dintre leul si valutele regionale se va mari. Nivelul rezervelor pe care BNR le va raporta pentru luna august va fi afectat de o plata de 750 milioane euro catre FMI, iar acest lucru ar putea sa ridica semne de intrebare asupra abilitatii BNR de a proteja leul”, au precizat analistii ING Bank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus