BNR da vina pe vestile rele din zona euro pentru cresterea cursului

Deprecierea leului din 23 mai 2012 a fost cauzata ca si in zilele 8-16 mai, in principal, de vestile rele venite din zona euro, declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El spune ca banca centrala ia masurile adecvate ca socurile sa aiba durata scurta si intensitate minima.

Spargerea pragului de 4,45 lei pentru un euro a fortat Banca Nationala sa iasa cu declaratii oficiale pentru a calma opinia publica. In acest sens, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca evolutia este cauzata de stirile pesimiste venite in legatura cu situatia din Grecia.

Fostul prim-ministru grec, Lucas Papademos a declarat pentru Wall Street Journal si CNBC ca “in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde, iar costurile asociate de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.

Chiar daca Papademos a spus ca scenariul iesirii Greciei din zona euro este putin probabil sa se materializeze, undele socului s-au derulat repede si pe spatii largi, atrage atentia Vasilescu. El afirma ca atunci cand opinia publica este inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente.

“Banca Nationala a Romaniei, care monitorizeaza cu mare atentie evenimentele, foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima”, a declarat consilierul guivernatorului BNR.

Vasilescu semnaleaza ca moneda nationala s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune pe 23 mai. Fata de 8 mai, deprecierea leului a fost tot minima – cu numai 1,26%, in timp ce zoltul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% si coroana ceha cu 1,85%.

“Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe”, considera Adrian Vasilescu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus