Banca Elvetiei si-a impus mentinerea unui curs limita pentru franc

Banca Centrala a Elvetiei (SNB) si-a impus mentinerea unui curs de 1,20 franci pentru un euro, indiferent de volumul de valuta pe care trebuie sa o cumpere din piata, pentru a stopa aprecierea monedei


Recenta apreciere a francului aduce probleme majore economiei Elvetiei si prezinta riscul intrarii in zona de deflatie.

“Banca Centrala urmareste in consecinta deprecierea francului. Incepand din acest moment, nu va mai tolera un curs deschimb mai mic de 1,20 franci pentru un euro. Vom urmari acest scop cu hotarare maxima si suntem pregatiti sa vindem valuta in cantitati nelimitate”, se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Centrale a Elvetiei.

Aceasta este a patra incercare pe care SNB o face in vederea stoparii trendului de apreciere pe care francul a intrat in ultima perioada. Este insa pentru prima oara insa cand comunicarea are un ton aproape agresiv si se ofera un curs limita ce trebuie atins.

Primele trei actiuni intreprinse de Banca Elvetiei nu au adus succesul scontat decat in mica masura. Dupa o usoara depreciere, francul a reinversat tendinta si continua sa creasca.

Chiar si limita de 1,20 franci pentru un euro este considerata prea mica si se urmareste ca in timp sa fie urcata la niveluri mai sustenabile pentru economie. Daca nici aceste masuri nu vor da roade, iar riscurile deflationiste nu se vor diminua, Banca Elvetiei este pregatita sa ia masuri suplimentare.

Dupa ce SNB a facut acest anunt, cursul a urcat aproape instantaneu pe pietele internationale de la 1,10 franci pentru un euro la 1,20 franci pentru un euro.

Si cursul BNR a scazut masiv. Cotatia anuntata in sedinta de marti este de 3,5344, cu aproape 30 de bani sub nivelul din ziua anterioara.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus