top banner

Banca Elvetiei si-a impus mentinerea unui curs limita pentru franc

06 Septembrie 2011 | Autor: Conso

Banca Centrala a Elvetiei (SNB) si-a impus mentinerea unui curs de 1,20 franci pentru un euro, indiferent de volumul de valuta pe care trebuie sa o cumpere din piata, pentru a stopa aprecierea monedei. 
Recenta apreciere a francului aduce probleme majore economiei Elvetiei si prezinta riscul intrarii in zona de deflatie.
“Banca Centrala urmareste in consecinta deprecierea francului. Incepand din acest moment, nu va mai tolera un curs deschimb mai mic de 1,20 franci pentru un euro. Vom urmari acest scop cu hotarare maxima si suntem pregatiti sa vindem valuta in cantitati nelimitate”, se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Centrale a Elvetiei.
Aceasta este a patra incercare pe care SNB o face in vederea stoparii trendului de apreciere pe care francul a intrat in ultima perioada. Este insa pentru prima oara insa cand comunicarea are un ton aproape agresiv si se ofera un curs limita ce trebuie atins.
Primele trei actiuni intreprinse de Banca Elvetiei nu au adus succesul scontat decat in mica masura. Dupa o usoara depreciere, francul a reinversat tendinta si continua sa creasca.
Chiar si limita de 1,20 franci pentru un euro este considerata prea mica si se urmareste ca in timp sa fie urcata la niveluri mai sustenabile pentru economie. Daca nici aceste masuri nu vor da roade, iar riscurile deflationiste nu se vor diminua, Banca Elvetiei este pregatita sa ia masuri suplimentare.
Dupa ce SNB a facut acest anunt, cursul a urcat aproape instantaneu pe pietele internationale de la 1,10 franci pentru un euro la 1,20 franci pentru un euro.
Si cursul BNR a scazut masiv. Cotatia anuntata in sedinta de marti este de 3,5344, cu aproape 30 de bani sub nivelul din ziua anterioara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Când „investești” în CFD-uri, iei deseori un credit

Când „investești” în CFD-uri, iei deseori un credit

Percepția generală este că cei care fac speculații pe valute, indici, mărfuri și criptomonede pierd pentru că își asumă riscuri mari, dar poți pierde toți banii chiar și când cotațiile stau pe loc.

01 Iul 2025 | Valute
Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta