Analistii au prognoze diferite asupra evolutiei cursului

In timp ce o parte din analistii bancari considera ca leul si-a atins potentialul de apreciere si o intarire suplimentare este periculoasa, alte voci considera ca mai exista spatiu de manevra.


“In acest moment, ne asteptam ca leul sa isi consolideze castigurile recente si sa ramana in jurul nivelului actual in urmatoarele doua-trei trimestre. Credem ca o apreciere mai rapida a leului nu este o idee buna in acest moment”, au mentionat analistii Raiffeisen Bank in cel mai recent raport publicat.

Anterior, prognoza indica mentinerea tendintei de scadere a cursului euro-leu si in a doua jumatate a anului.

In opinia analistilor Raiffeisen, o supraapreciere a leului nu este dezirabila in acest moment, ca urmare a potentialului impact negativ asupra exporturilor, considerate in continuare principalul motor de crestere a PIB.

Pe de alta parte, cresterea ratei inflatiei in luna martie, ce a luat prin surprindere piata, si sustinerea monedei locale de catre BNR pentru a tempera cresterea preturilor, sunt motive suficiente in opinia analistilor ING Bank pentru ca leul sa castige teren in continuare.

“Leul ar urma sa beneficieze si de posibila vanzare a sumelor in valuta primite de Ministerul Finantelor de la Comisia Europeana luna trecuta si de asteptarile ca BNR sa sterilizeze o parte din aceasta”, au precizat analistii ING.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus