top banner

Care e cea mai eficienta investitie pe termen scurt?

06 August 2007 | Autor: Alin Serban

Cele mai eficiente produse de investire din perspectiva randamentului pe termen scurt sunt fondurile deschise de investitii. Dintre acestea, pentru o perioada de maxim un an, sunt recomandate fondurile monetare si de obligatiuni.
Fondurile monetare au obtinut un randament de la inceputul acestui an de aproximativ 4% iar cele de obligatiuni intre 3% si 5%. In procente anuale, acestea sunt echivalentul unor rate ale dobanzilor de 6-10%.
Daca optati pentru economisirea sumei intr-un depozit bancar, retragerile de numerar inainte de scadenta atrag dupa sine si anularea dobanzii. Acest lucru nu se intampla si in cazul fondurilor mutuale, fiind posibile retrageri oricand fara a afecta randamentul pe parcursul investitiei. In schimb, se plateste de regula un comision de rascumparare, care variaza de la un fond la altul.
O alta observatie importanta este modul de impozitare a castigului obtinut. Daca investiti pe o perioada mai mare de 1 an in orice tip de fond mutual, impozitul este de 1%, fata de 16% daca perioada e mai mica de 1 an. Acest lucru nu este valabil si pentru depozitele bancare, impozitul pe dobanda fiind de 16% indiferent de perioada de economisire.
Marele avantaj al depozitelor bancare este insa ca sumele sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor in Sistemul Bancar, ceea ce nu se intampla in cazul fondurilor mutuale. Astfel, alegerea depinde in ultima instanta si de apetitul pentru risc al fiecarei persoane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul