top banner

Cum functioneaza diversificarea riscului pe pietele externe?

21 Aprilie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia dintre indicii bursieri autohtoni si cei externi a fost si este in continuare foarte ridicata. Aceasta corelatie explica totusi doar directia de ansamblu a pietelor de capital dar nu si amplitudinile cu care acestea cresc sau se depreciaza. Cu alte cuvinte, toate fondurile de investitii care au avut detineri de actiuni pe perioada crizei au avut de suferit, dar nu in aceeasi masura.

Diferentele de volatilitate (amplitudinea cresterilor si scaderilor) intre piete sunt explicate mult mai bine de gradul de dezvoltare a pietei si nu de coeficientii de corelatie. Daca ne referim la o piata emergenta cum este cea romaneasca, cresterile sau scaderile sunt mult amplificate din cauza lichiditatii mai scazute sau investitorilor mai putin sofisticati.

In aceste conditii, fondurile de investitii, care au investit preponderent in actiuni autohtone, au avut mai mult de suferit pe perioada crizei, deoarece scaderile indicilor autohtoni au fost cu mult peste cele consemnate de cei mai importanti indici externi. In schimb, fondurile de investitii care au diversificat portofoliile intrand si pe pietele externe au consemnat scaderi ale activelor mai moderate. 

In acest moment este valabil reversul medaliei, piata autohtona realizand cresteri mult peste cele consemnate in pietele dezvoltate. BET se apreciaza cu peste 200% in timp ce S&P500 (cel mai important indice din SUA) creste doar cu 77% fata de minimele consemnate in martie 2008. In aceste conditii, totul depinde de strategia de investitii a fiecarui fond si de riscurile asumate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Depasirea recenta a unui nou maxim istoric pentru indicele BET vine la pachet cu scaderea performantelor companiilor listate, o divergenta care este greu de digerat de investitori.

29 Noi 2023 | Investitii
Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Prin achizitii constante, fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns sa controleze peste o treime din actiunile liber transferabile la BVB, pentru multe companii mari ponderea acestora fiind chiar mai mare.

02 Noi 2023 | Investitii
Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul