top banner

Cum functioneaza diversificarea riscului pe pietele externe?

21 Aprilie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia dintre indicii bursieri autohtoni si cei externi a fost si este in continuare foarte ridicata. Aceasta corelatie explica totusi doar directia de ansamblu a pietelor de capital dar nu si amplitudinile cu care acestea cresc sau se depreciaza. Cu alte cuvinte, toate fondurile de investitii care au avut detineri de actiuni pe perioada crizei au avut de suferit, dar nu in aceeasi masura.

Diferentele de volatilitate (amplitudinea cresterilor si scaderilor) intre piete sunt explicate mult mai bine de gradul de dezvoltare a pietei si nu de coeficientii de corelatie. Daca ne referim la o piata emergenta cum este cea romaneasca, cresterile sau scaderile sunt mult amplificate din cauza lichiditatii mai scazute sau investitorilor mai putin sofisticati.

In aceste conditii, fondurile de investitii, care au investit preponderent in actiuni autohtone, au avut mai mult de suferit pe perioada crizei, deoarece scaderile indicilor autohtoni au fost cu mult peste cele consemnate de cei mai importanti indici externi. In schimb, fondurile de investitii care au diversificat portofoliile intrand si pe pietele externe au consemnat scaderi ale activelor mai moderate. 

In acest moment este valabil reversul medaliei, piata autohtona realizand cresteri mult peste cele consemnate in pietele dezvoltate. BET se apreciaza cu peste 200% in timp ce S&P500 (cel mai important indice din SUA) creste doar cu 77% fata de minimele consemnate in martie 2008. In aceste conditii, totul depinde de strategia de investitii a fiecarui fond si de riscurile asumate.

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul