top banner

Cum functioneaza diversificarea riscului pe pietele externe?

21 Aprilie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia dintre indicii bursieri autohtoni si cei externi a fost si este in continuare foarte ridicata. Aceasta corelatie explica totusi doar directia de ansamblu a pietelor de capital dar nu si amplitudinile cu care acestea cresc sau se depreciaza. Cu alte cuvinte, toate fondurile de investitii care au avut detineri de actiuni pe perioada crizei au avut de suferit, dar nu in aceeasi masura.

Diferentele de volatilitate (amplitudinea cresterilor si scaderilor) intre piete sunt explicate mult mai bine de gradul de dezvoltare a pietei si nu de coeficientii de corelatie. Daca ne referim la o piata emergenta cum este cea romaneasca, cresterile sau scaderile sunt mult amplificate din cauza lichiditatii mai scazute sau investitorilor mai putin sofisticati.

In aceste conditii, fondurile de investitii, care au investit preponderent in actiuni autohtone, au avut mai mult de suferit pe perioada crizei, deoarece scaderile indicilor autohtoni au fost cu mult peste cele consemnate de cei mai importanti indici externi. In schimb, fondurile de investitii care au diversificat portofoliile intrand si pe pietele externe au consemnat scaderi ale activelor mai moderate. 

In acest moment este valabil reversul medaliei, piata autohtona realizand cresteri mult peste cele consemnate in pietele dezvoltate. BET se apreciaza cu peste 200% in timp ce S&P500 (cel mai important indice din SUA) creste doar cu 77% fata de minimele consemnate in martie 2008. In aceste conditii, totul depinde de strategia de investitii a fiecarui fond si de riscurile asumate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul