top banner

Fonduri mutuale: Care este procedura de rascumparare a investitiei?

14 Martie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Rascumpararea investitiei efectuata intr-un fond mutual se face pe baza unei cereri de rascumparare, ce poate fi depusa la sediul societatii de administrare, la unul din sediile distribuitorilor sau online.

Locurile unde pot fi depuse cererile de rascumparare sunt specificate in prospectul de emisiune al fondului mutual in cauza. Astfel, daca fondul  mutual are o retea de distributie, atunci cererile pot fi depuse la oricare din sediile distribuitorilor autorizati, iar daca are specificat in prospect ca rascumpararile pot fi efectuate si de la distanta, atunci investitorii pot folosi sistemul de tranzactionare online pus la dispozitie de societatea de administrare pentru a realiza o rascumparare.

Pretul la care se  face rascumpararea unitatilor de fond  este valoarea unitara a activului net (VUAN) aferenta zilei in care cererea a fost depusa, prin una din variantele de mai sus. Cum VUAN pentru ziua depunerii cererii se calculeaza a doua zi lucratoare, rascumpararile primite sunt procesate a doua zi lucratoare, dupa data depunerii cererii de catre client.

Perioada de timp in care investitorul poate intra in posesia contravalorii unitatilor de fond rascumparate variaza intre doua si zece zile lucratoare, in conformitate cu prevederile prospectului de emisiune si in functie de durata transferului bancar din contul fondului in contul investitorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii
Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Mai multe banci centrale dau semne ca se apropie de finalul ciclului de crestere a dobanzilor sau ca au atins deja acel punct. Cum se comporta in astfel de situatii pietele financiare?

26 Dec 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul