top banner

Burse: Investitie pe indicii locali sau pe bursele mature?

15 Februarie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Intr-adevar in ultimii ani, indicii BVB au inceput sa se coreleze foarte mult cu evolutiile pietelor externe fapt evidentiat de valorile foarte ridicate ale coeficientilor de corelatie. Corelatia pietei autohtone cu pietele dezvoltate este si mai evidenta odata cu debutul crizei financiare care a coincis cu inceperea corectiilor.

Cauzele corelarii din ce in ce mai puternice sunt cat se poate de evidente: prezenta din ce in ce mai activa a investitorilor straini la BVB, globalizarea pietelor financiare si chiar o mai buna informare a investitorilor autohtoni.

In acest context, in care indicii BVB au o evolutie strans legata de indicii pietelor dezvoltate, intrebarea daca sa mai investim in emitentii din BET este cat se poate de corecta.

Raspunsul este insa unul cat se poate de simplu: avantajul foarte mare al unei piete emergente, asa cum este cea romaneasca, si intr-o perioada de revenire economica - cum este cea prezenta - este acela ca aprecierile pot fi mult mai ridicate decat pe o piata matura.

Astfel un investitor poate obtine randamente mai ridicate pe BET decat investind in pietele mature. Acesta cred ca este principalul rationament dupa care un investitor cu apetit mai ridicat la risc se poate orienta catre o piata emergenta in detrimentul pietelor mature.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul