Cum pot deveni practician in insolventa?


Intrebare:

Buna ziua.
As dori sa aflu ce conditii trebuie indeplinite si care ar fi pasii pentru a deveni practician in insolventa.
Va multumesc.

Marcu Adriana, Arad

Exista doua modalitati de dobandire a calitatii de practician in insolventa. Acestea sunt prevazute in OUG nr. 86/2006 privind organizarea activitatii de practician in insolventa, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 254/2007, precum si in Statutul de organizare a profesiei.

1. O prima modalitate este descrisa in art. 25 din OUG nr. 86/2006.

Astfel, poate dobândii calitatea de membru al UNPIR persoana care:

a) detine diploma de studii de invatamânt de lunga durata, in drept, stiinte economice sau inginerie si are o experienta in domeniul juridic sau economic de cel putin 3 ani de la obtinerea diplomei;

b) nu se gaseste in vreunul din cazurile de nedemnitate prevazut de OUG nr. 86/2006 (persoana condamnata prin hotarâre judecatoreasa definitiva si irevocabila, etc)

c) a promovat examenul de admitere in profesia de practician in insolventa.

Examenul de practician in insolventa se organizeaza o singura data pe an, de regula in intervalul cuprins intre lunile septembrie-noiembrie. In momentul stabilirii datei exacte a examenului, aceasta informatie este publicata pe site-ul oficial al UNPIR, www.unpir.ro.

Totodata, anuntul organizarii examenului se publica in doua cotidiene, de larga circulatie, cu cel putin 60 de zile inaintea organizarii examenului. Examenul consta intr-o proba scrisa, sub forma unui test grila, iar nota minima de admitere este 7.

2. Cea de a doua modalitatea de dobandire a calitatii de practician in insolventa este prevazuta de art. 32 alin. (2) din OUG nr. 86/2006 si se adreseaza persoanelor care au exercitat calitatea de judecator, procuror, notar sau avocat cel putin 5 ani.

Aceste persoane dobandesc calitatea de practician in insolventa numai daca promoveaza interviul de admitere in profesie. De regula, acest interviu se organizeaza de doua ori pe an.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus