De ce creditele mai vechi au dobanzi mai mari decat cele noi?


Intrebare:

Stimati Domni,

Va rog sa ma ajutati si sa imi explicati un lucru simplu in aparenta, pentru institutia bancara (protejata de clauzele contractuale) insa foarte neplacuta si deloc de inteles pentru persoana fizica (eu) ce a contractat un credit ipotecar.
La momentul semnarii contractului (in EURO), dobanda era 9,3%, iar conform clauzelor aceasta poate creste (nelimitat) dar si scadea (limitat: nu mai mult decat coeficientul EURIBOR).
Datorita variatiei cursului EURO/LEU si in fapt aprecierea leului, in ultimii doi ani banca a ridicat dobanda astfel incat chiar daca rambursarea creditului o efectuez in Euro, suma in lei a ramas constanta, cu alte cuvinte, dobanda in Euro a crescut (la 11%).
Evident, aceasta anomalie imi este total inexplicabila (banca atragand o suma mult mai mare in Euro decat cea convenita initial), dar ceea ce nu inteleg deloc este, mai ales, ca noile credite acordate de aceeasi banca (dar si de alte banci) sunt cu dobanzi mult mai mici decat aceea la care sunt supus in prezent, si mai mici chiar decat dobanda initiala ! (9,3%)
Va rog sa imi explicati daca aceasta situatie este una normala (nu juridica -deoarece din acest punct de vedere nu contest absolut nimic), si care ar fi bancile (din Buzau) care m-ar putea ajuta pentru o refinantare a acestui credit, in conditii avantajoase.
Valoarea initiala a creditului a fost de 15.400 Euro.

Va multumesc anticipat.

Popescu George, Buzau

Situatia descrisa mai sus se intalneste in cazul mai multor banci, iar motivul tine de cresterea in timp a concurentei. In urma cu 1-2 ani, competitia dintre banci era mai slaba, astfel ca si marja de dobanda la care se acordau credite peste indicii monetari de referinta – Bubor, Euribor, Libor - era mai mare.

Totodata, pentru a atrage noi clienti, bancile au fost fortate sa-si reduca in timp dobanzile. Clientii mai vechi nu au putut beneficia de conditiile mai bune de creditare disponibile in prezent deoarece in contract era precizata o marja fixa, in functie de care se actualizeaza dobanda, ca in cazul prezentat de dv.

In plus, in alte cazuri, bancile au inventat noi produse de creditare, pentru a nu reduce dobanzile la clientii mai vechi. Practic, acelasi credit de nevoi personale primea un alt nume, iar dobanda scazuta era valabila doar pentru noi clienti. Scopul era de a preveni o scadere a veniturilor din dobanzi obtinute de banca.

Dobanzile mai mici afisate de banci nu reprezinta neaparat un motiv pentru a refinanta un credit mai vechi. De multe ori, pe langa dobanda, apar comisioane lunare care majoreaza semnificativ costul total al imprumutului.

Pentru a afla ofertele disponibile, Conso va recomanda sectiunea Compara credite nevoi personale.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Credite imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Credite imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus