Pot sa revoc o plata facuta prin Internet Banking?


Intrebare:

Eu fac destul de des plati prin internet banking dar as vrea sa stiu: daca fac o plata gresit (din graba, neatentie, etc) exista un interval de timp in care pot sa sun la banca sa o revoc?

Mungeanu Costel, Alba Iulia

Tranzactiile efectuate de clienti prin serviciul de internet banking sunt tranzactii care se efectueaza automat de catre sistemele interne ale bancii si se posteaza online pe contul clientului. Avand in vedere acest aspect, clientul detine in totalitate responsabilitatea informatiilor introduse in momentul efectuarii unei plati (ex: numar cont beneficiar, suma, descriere, etc) precum si consecintele care se pot ivi in urma inregistrarii unor informatii eronate.

Cu toate acestea, in cazul in care clientul greseste o informatie (numar cont beneficiar, suma, etc), clientul trebuie sa contacteze imediat banca, utilizand liniile telefonice dedicate, si sa sesizeze acest lucru.

In cazul in care se doreste anularea unei plati intrabancare (spre exemplu, intre doua conturi deschise la Raiffeisen Bank), banca va contacta beneficiarul transferului si ii va cere acordul scris pentru anularea/reglarea tranzactiei.

Numai daca acesta isi va exprima acordul scris, banca va putea efectua operatiunea inversa, creditand contul clientului cu suma respectiva.

In cazul unei plati interbancare in lei, in cazul in care aceasta nu a plecat in Sistemul Electronic de Plati in cadrul transelor zilnice, se poate intoarce in cont suma respectiva , cu perceperea unui comision care ii este comunicat clientului in momentul primirii sesizari.

In cazul in care suma a plecat in Sistemul Electronic de Plati, aceasta nu mai poate fi intoarsa in contul clientului si banca va initia procedura de recuperare a sumei, cu acordul clientului si prin perceperea aceluiasi comision, fara insa a garanta in vreun fel recuperarea sumei.

Oricum, in niciuna din situatii, banca nu garanteaza in niciun fel restituirea sumei catre client, aceasta fiind doar o modalitatea prin care banca incearca sa ajute clientul in remedierea problemei.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus