Se poate investi in exchange-traded funds la BVB?


Intrebare:

Se poate investi in exchange-traded funds (ETFs) pe BVB?

Linci Petre, Bucuresti

Exchange Traded Funds (ETF) sunt fonduri inchise de investitii tranzactionate pe piete reglementate ce urmaresc, in general, evolutia unor indici bursieri si care sporesc diversitatea instrumentelor la indemana investitorilor.  

Spre deosebire de fondurile mutuale, ETF-urile pot fi tranzactionate in timpul sedintei bursiere. Valoarea lor se poate schimba de la o ora la alta, spre deosebire de fondurile mutuale a caror valoare unitara (VUAN) se calculeaza abia la sfarsitul zilei de tranzactionare. 

Exemple de ETF-uri sunt cele care urmaresc indicii bursieri americani, simbolizati DJIA (pentru Dow Jones Industrial Average), QQQQ (pentru NASDAQ-100 Composite) sau SPY (pentru S&P 500).  

Deocamdata pe Bursa de Valori Bucuresti nu se poate investi in acest tip de instrumente.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Investitii


Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers
Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers

Posibilul faliment al colosului imobiliar Evergrande a dat fiori investitorilor la inceputul saptamanii, bursele suferind corectii severe. La o privire mai atenta insa, cele doua falimente nu sunt comparabile.

23 Septembrie 2021 | Investitii

Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni
Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.

15 Septembrie 2021 | Investitii

Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni
Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni

Desi la finalul lunii iunie, plasamentul privat cu actiunile Appraisal&Valuation se inchidea cu succes, actiunile fiind suprasubscrise de peste 4 ori, la inceputul lunii septembrie listarea la bursa aducea o corectie cu 24% din prima zi.

7 Septembrie 2021 | Investitii

Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate
Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate

Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.

19 August 2021 | Investitii

Inapoi sus