top banner

Cum se explica evolutia ciclica a bursei?

21 Iulie 2008 | Autor: Gabriel Cojocaru este trader la Interfinbrok Corporation.

In general este foarte dificil de anticipat evolutia viitoare a bursei. Pentru a incerca aceasta se poate adopta una din cele doua tipuri de analiza: fundamentala si tehnica.

 

Analiza fundamentala este cea care studiaza datele economice si financiare ale unei companii pentru a previziona evolutia viitoare a pretului actiunii companiei respective, iar analiza tehnica este cea care se bazeaza pe studiul evolutiei pretului in trecut si prin aplicarea unei multitudini de indicatori incearca sa prevada ce se va intampla in viitor.

 

Daca vorbim de ciclicitatea bursei, doar analiza tehnica este cea care ia in calcul o asemenea ipoteza. La scara larga exista teorii care afirma ca bursele urmeaza anumite ciclicitati (vezi teoria valurilor lui Elliott – Elliott Wave Theory), insa acestea necesita un studiu aprofundat al graficelor de evolutie a preturilor.

 

Ce ar mai trebui cunoscut este faptul ca desi analiza tehnica lucreaza cu o serie de indicatori bazati pe formule matematice, ea nu este o stiinta exacta, fiind supusa subiectivitatii analistului, fiecare analist alegand un indicator sau altul in analiza sa.

In ceea ce priveste Bursa de Valori Bucuresti, in ultimii ani se putea observa cu usurinta o ciclicitate in evolutia preturilor. In general primavara si toamna erau perioade de cresteri sustinute, iar vara era o perioada de volume mici si corectii pe bursa. Insa, incepand de anul trecut, aceste cicluri nu au mai fost respectate, in principal, din cauza evolutiei burselor internationale si situatiei economice mondiale. BVB se afla pe un trend descendent incepand de anul trecut, dupa ce toti indicii au atins maxime istorice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul