top banner

Cum se explica evolutia ciclica a bursei?

21 Iulie 2008 | Autor: Gabriel Cojocaru este trader la Interfinbrok Corporation.

In general este foarte dificil de anticipat evolutia viitoare a bursei. Pentru a incerca aceasta se poate adopta una din cele doua tipuri de analiza: fundamentala si tehnica.

 

Analiza fundamentala este cea care studiaza datele economice si financiare ale unei companii pentru a previziona evolutia viitoare a pretului actiunii companiei respective, iar analiza tehnica este cea care se bazeaza pe studiul evolutiei pretului in trecut si prin aplicarea unei multitudini de indicatori incearca sa prevada ce se va intampla in viitor.

 

Daca vorbim de ciclicitatea bursei, doar analiza tehnica este cea care ia in calcul o asemenea ipoteza. La scara larga exista teorii care afirma ca bursele urmeaza anumite ciclicitati (vezi teoria valurilor lui Elliott – Elliott Wave Theory), insa acestea necesita un studiu aprofundat al graficelor de evolutie a preturilor.

 

Ce ar mai trebui cunoscut este faptul ca desi analiza tehnica lucreaza cu o serie de indicatori bazati pe formule matematice, ea nu este o stiinta exacta, fiind supusa subiectivitatii analistului, fiecare analist alegand un indicator sau altul in analiza sa.

In ceea ce priveste Bursa de Valori Bucuresti, in ultimii ani se putea observa cu usurinta o ciclicitate in evolutia preturilor. In general primavara si toamna erau perioade de cresteri sustinute, iar vara era o perioada de volume mici si corectii pe bursa. Insa, incepand de anul trecut, aceste cicluri nu au mai fost respectate, in principal, din cauza evolutiei burselor internationale si situatiei economice mondiale. BVB se afla pe un trend descendent incepand de anul trecut, dupa ce toti indicii au atins maxime istorice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii
Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?

03 Aug 2023 | Investitii
De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari.

26 Iul 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul