top banner

Cum se explica evolutia ciclica a bursei?

21 Iulie 2008 | Autor: Gabriel Cojocaru este trader la Interfinbrok Corporation.

In general este foarte dificil de anticipat evolutia viitoare a bursei. Pentru a incerca aceasta se poate adopta una din cele doua tipuri de analiza: fundamentala si tehnica.

 

Analiza fundamentala este cea care studiaza datele economice si financiare ale unei companii pentru a previziona evolutia viitoare a pretului actiunii companiei respective, iar analiza tehnica este cea care se bazeaza pe studiul evolutiei pretului in trecut si prin aplicarea unei multitudini de indicatori incearca sa prevada ce se va intampla in viitor.

 

Daca vorbim de ciclicitatea bursei, doar analiza tehnica este cea care ia in calcul o asemenea ipoteza. La scara larga exista teorii care afirma ca bursele urmeaza anumite ciclicitati (vezi teoria valurilor lui Elliott – Elliott Wave Theory), insa acestea necesita un studiu aprofundat al graficelor de evolutie a preturilor.

 

Ce ar mai trebui cunoscut este faptul ca desi analiza tehnica lucreaza cu o serie de indicatori bazati pe formule matematice, ea nu este o stiinta exacta, fiind supusa subiectivitatii analistului, fiecare analist alegand un indicator sau altul in analiza sa.

In ceea ce priveste Bursa de Valori Bucuresti, in ultimii ani se putea observa cu usurinta o ciclicitate in evolutia preturilor. In general primavara si toamna erau perioade de cresteri sustinute, iar vara era o perioada de volume mici si corectii pe bursa. Insa, incepand de anul trecut, aceste cicluri nu au mai fost respectate, in principal, din cauza evolutiei burselor internationale si situatiei economice mondiale. BVB se afla pe un trend descendent incepand de anul trecut, dupa ce toti indicii au atins maxime istorice.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul