top banner

Cum se explica evolutia ciclica a bursei?

21 Iulie 2008 | Autor: Gabriel Cojocaru este trader la Interfinbrok Corporation.

In general este foarte dificil de anticipat evolutia viitoare a bursei. Pentru a incerca aceasta se poate adopta una din cele doua tipuri de analiza: fundamentala si tehnica.

 

Analiza fundamentala este cea care studiaza datele economice si financiare ale unei companii pentru a previziona evolutia viitoare a pretului actiunii companiei respective, iar analiza tehnica este cea care se bazeaza pe studiul evolutiei pretului in trecut si prin aplicarea unei multitudini de indicatori incearca sa prevada ce se va intampla in viitor.

 

Daca vorbim de ciclicitatea bursei, doar analiza tehnica este cea care ia in calcul o asemenea ipoteza. La scara larga exista teorii care afirma ca bursele urmeaza anumite ciclicitati (vezi teoria valurilor lui Elliott – Elliott Wave Theory), insa acestea necesita un studiu aprofundat al graficelor de evolutie a preturilor.

 

Ce ar mai trebui cunoscut este faptul ca desi analiza tehnica lucreaza cu o serie de indicatori bazati pe formule matematice, ea nu este o stiinta exacta, fiind supusa subiectivitatii analistului, fiecare analist alegand un indicator sau altul in analiza sa.

In ceea ce priveste Bursa de Valori Bucuresti, in ultimii ani se putea observa cu usurinta o ciclicitate in evolutia preturilor. In general primavara si toamna erau perioade de cresteri sustinute, iar vara era o perioada de volume mici si corectii pe bursa. Insa, incepand de anul trecut, aceste cicluri nu au mai fost respectate, in principal, din cauza evolutiei burselor internationale si situatiei economice mondiale. BVB se afla pe un trend descendent incepand de anul trecut, dupa ce toti indicii au atins maxime istorice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul