top banner

Cum aleg o actiune in care sa investesc?

07 Mai 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Atunci cand un investitor alege un emitent sau altul ca suport pentru investitia sa, el se ghideaza dupa anumite criterii. Acestea variaza de la un investitor la altul, iar in continuare voi enumera cateva dintre ele. 
  • Lichiditatea actiunii pe care doreste sa o cumpere. Aceasta defineste valoarea tranzactiilor care se efectueaza pe bursa cu actiunile emitentului respectiv. O lichiditate crescuta inseamna ca sunt multi investitori care urmaresc evolutia societatii, iar o lichiditate scazuta inseamna ca se fac tranzactii putine, deci mai putini jucatori implicati. In general recomand clientilor care sunt la inceputul investitiilor bursiere sa cumpere actiuni lichide, care se tranzactioneaza zilnic in cantitati mari. In general variatiile zilnice de pret ale acestor actiuni sunt mai mici decat in cazul actiunilor putin lichide, deci gradul de risc este mai scazut. Pe masura ce clientul capata experienta pe piata bursiera, poate incepe sa includa in portofoliu si actiuni mai putin lichide, in felul acesta adaugand o componenta speculativa portofoliului.

  • Datele financiare ale companiei. Bineinteles ca nu toti investitorii sunt cunoscatori ai domeniului financiar si nu toti pot analiza in profuzime o societate din punct de vedere al situatiei financiare. Dar cateva elemente pot fi cu usurinta extrase si folosite pentru a decide daca un emitent reprezinta o varianta buna de investitie. Cel mai la indemana este profitul net al societatii. Aici trebuie in primul rand urmarit daca acesta exista, pentru ca in general un investitor isi asuma un risc major daca achizitioneaza actiuni ale unei companii care inregistreaza pierderi, iar in al doilea rand trebuie urmarita evolutia profitului in timp. Un alt factor care trebuie studiat in analiza profitului unei companii este masura in care acesta se ridica sau nu la nivelul propus de societate la inceputul anului. Toate aceste informatii sunt foarte usor de obtinut, ele sunt facute publice, emitentii avand obligatia de a transmite catre public datele financiare aferente fiecarui trimestru din an, precum si intregului an.

  • Sectorul de activitate. Acest factor de decizie a investitiei trebuie analizat in contextul macroeconomic al tarii noastre. Unele domenii de activitate se stiu a fi mai profitabile, altele mai putin profitabile. In functie de aceste informatii investitorul va decide daca va cumpara actiuni ale unui producator de materiale textile sau ale banci.

  • Evolutia anterioara a pretului. In general nu este recomandata cumpararea unei actiuni dupa ce pretul ei a urcat considerabil, mai ales daca aceasta crestere a avut loc intr-o perioada scurta de timp. Diferite tipuri de grafice se pot gasi cu usurinta si trebuie urmarite cu regularitate pentru a vedea cum evolueaza pretul actiunii respective.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul