top banner

Cum aleg o actiune in care sa investesc?

07 Mai 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Atunci cand un investitor alege un emitent sau altul ca suport pentru investitia sa, el se ghideaza dupa anumite criterii. Acestea variaza de la un investitor la altul, iar in continuare voi enumera cateva dintre ele. 
  • Lichiditatea actiunii pe care doreste sa o cumpere. Aceasta defineste valoarea tranzactiilor care se efectueaza pe bursa cu actiunile emitentului respectiv. O lichiditate crescuta inseamna ca sunt multi investitori care urmaresc evolutia societatii, iar o lichiditate scazuta inseamna ca se fac tranzactii putine, deci mai putini jucatori implicati. In general recomand clientilor care sunt la inceputul investitiilor bursiere sa cumpere actiuni lichide, care se tranzactioneaza zilnic in cantitati mari. In general variatiile zilnice de pret ale acestor actiuni sunt mai mici decat in cazul actiunilor putin lichide, deci gradul de risc este mai scazut. Pe masura ce clientul capata experienta pe piata bursiera, poate incepe sa includa in portofoliu si actiuni mai putin lichide, in felul acesta adaugand o componenta speculativa portofoliului.

  • Datele financiare ale companiei. Bineinteles ca nu toti investitorii sunt cunoscatori ai domeniului financiar si nu toti pot analiza in profuzime o societate din punct de vedere al situatiei financiare. Dar cateva elemente pot fi cu usurinta extrase si folosite pentru a decide daca un emitent reprezinta o varianta buna de investitie. Cel mai la indemana este profitul net al societatii. Aici trebuie in primul rand urmarit daca acesta exista, pentru ca in general un investitor isi asuma un risc major daca achizitioneaza actiuni ale unei companii care inregistreaza pierderi, iar in al doilea rand trebuie urmarita evolutia profitului in timp. Un alt factor care trebuie studiat in analiza profitului unei companii este masura in care acesta se ridica sau nu la nivelul propus de societate la inceputul anului. Toate aceste informatii sunt foarte usor de obtinut, ele sunt facute publice, emitentii avand obligatia de a transmite catre public datele financiare aferente fiecarui trimestru din an, precum si intregului an.

  • Sectorul de activitate. Acest factor de decizie a investitiei trebuie analizat in contextul macroeconomic al tarii noastre. Unele domenii de activitate se stiu a fi mai profitabile, altele mai putin profitabile. In functie de aceste informatii investitorul va decide daca va cumpara actiuni ale unui producator de materiale textile sau ale banci.

  • Evolutia anterioara a pretului. In general nu este recomandata cumpararea unei actiuni dupa ce pretul ei a urcat considerabil, mai ales daca aceasta crestere a avut loc intr-o perioada scurta de timp. Diferite tipuri de grafice se pot gasi cu usurinta si trebuie urmarite cu regularitate pentru a vedea cum evolueaza pretul actiunii respective.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii
“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii
Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul