top banner

Este bine sa scot banii daca fondurile mutuale scad?

12 Mai 2008 | Autor: Florin Dolea

Piata de actiuni parcurge o perioada nefericita din noiembrie 2007 pana acum. Cele mai afectate piete sunt pietele emergente, cu toate ca problemele ce au generat aceasta criza financiare nu au nici o legatura sistemica cu pietele emergente si in dezvoltare.  
Cu toate acestea, este de inteles performanta slaba a pietelor de capital emergente in acest an, deoarece majoritatea investitorilor de portofoliu din aceste piete sunt investitori institutionali occidentali (SUA, Europa, Japonia, etc.). 
In momentul in care aversiunea la risc a acestora creste, primele lichidari de pozitii (si de asemenea cele mai intense) au loc in pietele emergente, unde aprecierile inregistrate in ultimul timp au fost spectaculoase. Astfel, piata se reaseaza si un nou ciclu de crestere se va instala. Intrebarea este cand se va produce acest lucru? Nimeni nu poate raspunde cu certitudine, cresterea poate incepe de maine (poate deja a inceput) sau reluarea cresterii poate incepe peste 1-2 ani. 
Revenind la intrebarea pusa, in mod cert nu este un moment propice pentru lichidarea unei investitii intr-un fond mutual in actiuni (plecand de la premisa ca situatia administratorului de fond este stabila). Avand in vedere ca orice investitie riscanta presupune un orizont de timp mult mai larg decat o investitie conservatoare, am dori sa presupunem ca investitia a fost efectuata pentru o perioada de 3-4 ani. Doar prin asumarea unei perioade lungi de investitii, investitorul poate fi sigur ca obiectivele sale investitionale vor fi indeplinite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii
Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?

03 Aug 2023 | Investitii
De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari.

26 Iul 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul