top banner

Este bine sa scot banii daca fondurile mutuale scad?

12 Mai 2008 | Autor: Florin Dolea

Piata de actiuni parcurge o perioada nefericita din noiembrie 2007 pana acum. Cele mai afectate piete sunt pietele emergente, cu toate ca problemele ce au generat aceasta criza financiare nu au nici o legatura sistemica cu pietele emergente si in dezvoltare.  
Cu toate acestea, este de inteles performanta slaba a pietelor de capital emergente in acest an, deoarece majoritatea investitorilor de portofoliu din aceste piete sunt investitori institutionali occidentali (SUA, Europa, Japonia, etc.). 
In momentul in care aversiunea la risc a acestora creste, primele lichidari de pozitii (si de asemenea cele mai intense) au loc in pietele emergente, unde aprecierile inregistrate in ultimul timp au fost spectaculoase. Astfel, piata se reaseaza si un nou ciclu de crestere se va instala. Intrebarea este cand se va produce acest lucru? Nimeni nu poate raspunde cu certitudine, cresterea poate incepe de maine (poate deja a inceput) sau reluarea cresterii poate incepe peste 1-2 ani. 
Revenind la intrebarea pusa, in mod cert nu este un moment propice pentru lichidarea unei investitii intr-un fond mutual in actiuni (plecand de la premisa ca situatia administratorului de fond este stabila). Avand in vedere ca orice investitie riscanta presupune un orizont de timp mult mai larg decat o investitie conservatoare, am dori sa presupunem ca investitia a fost efectuata pentru o perioada de 3-4 ani. Doar prin asumarea unei perioade lungi de investitii, investitorul poate fi sigur ca obiectivele sale investitionale vor fi indeplinite.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul