top banner

Este bine sa scot banii daca fondurile mutuale scad?

12 Mai 2008 | Autor: Florin Dolea

Piata de actiuni parcurge o perioada nefericita din noiembrie 2007 pana acum. Cele mai afectate piete sunt pietele emergente, cu toate ca problemele ce au generat aceasta criza financiare nu au nici o legatura sistemica cu pietele emergente si in dezvoltare.  
Cu toate acestea, este de inteles performanta slaba a pietelor de capital emergente in acest an, deoarece majoritatea investitorilor de portofoliu din aceste piete sunt investitori institutionali occidentali (SUA, Europa, Japonia, etc.). 
In momentul in care aversiunea la risc a acestora creste, primele lichidari de pozitii (si de asemenea cele mai intense) au loc in pietele emergente, unde aprecierile inregistrate in ultimul timp au fost spectaculoase. Astfel, piata se reaseaza si un nou ciclu de crestere se va instala. Intrebarea este cand se va produce acest lucru? Nimeni nu poate raspunde cu certitudine, cresterea poate incepe de maine (poate deja a inceput) sau reluarea cresterii poate incepe peste 1-2 ani. 
Revenind la intrebarea pusa, in mod cert nu este un moment propice pentru lichidarea unei investitii intr-un fond mutual in actiuni (plecand de la premisa ca situatia administratorului de fond este stabila). Avand in vedere ca orice investitie riscanta presupune un orizont de timp mult mai larg decat o investitie conservatoare, am dori sa presupunem ca investitia a fost efectuata pentru o perioada de 3-4 ani. Doar prin asumarea unei perioade lungi de investitii, investitorul poate fi sigur ca obiectivele sale investitionale vor fi indeplinite.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul