top banner

Este bine sa scot banii daca fondurile mutuale scad?

12 Mai 2008 | Autor: Florin Dolea

Piata de actiuni parcurge o perioada nefericita din noiembrie 2007 pana acum. Cele mai afectate piete sunt pietele emergente, cu toate ca problemele ce au generat aceasta criza financiare nu au nici o legatura sistemica cu pietele emergente si in dezvoltare.  
Cu toate acestea, este de inteles performanta slaba a pietelor de capital emergente in acest an, deoarece majoritatea investitorilor de portofoliu din aceste piete sunt investitori institutionali occidentali (SUA, Europa, Japonia, etc.). 
In momentul in care aversiunea la risc a acestora creste, primele lichidari de pozitii (si de asemenea cele mai intense) au loc in pietele emergente, unde aprecierile inregistrate in ultimul timp au fost spectaculoase. Astfel, piata se reaseaza si un nou ciclu de crestere se va instala. Intrebarea este cand se va produce acest lucru? Nimeni nu poate raspunde cu certitudine, cresterea poate incepe de maine (poate deja a inceput) sau reluarea cresterii poate incepe peste 1-2 ani. 
Revenind la intrebarea pusa, in mod cert nu este un moment propice pentru lichidarea unei investitii intr-un fond mutual in actiuni (plecand de la premisa ca situatia administratorului de fond este stabila). Avand in vedere ca orice investitie riscanta presupune un orizont de timp mult mai larg decat o investitie conservatoare, am dori sa presupunem ca investitia a fost efectuata pentru o perioada de 3-4 ani. Doar prin asumarea unei perioade lungi de investitii, investitorul poate fi sigur ca obiectivele sale investitionale vor fi indeplinite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul