top banner

Este bine sa scot banii daca fondurile mutuale scad?

12 Mai 2008 | Autor: Florin Dolea

Piata de actiuni parcurge o perioada nefericita din noiembrie 2007 pana acum. Cele mai afectate piete sunt pietele emergente, cu toate ca problemele ce au generat aceasta criza financiare nu au nici o legatura sistemica cu pietele emergente si in dezvoltare.  
Cu toate acestea, este de inteles performanta slaba a pietelor de capital emergente in acest an, deoarece majoritatea investitorilor de portofoliu din aceste piete sunt investitori institutionali occidentali (SUA, Europa, Japonia, etc.). 
In momentul in care aversiunea la risc a acestora creste, primele lichidari de pozitii (si de asemenea cele mai intense) au loc in pietele emergente, unde aprecierile inregistrate in ultimul timp au fost spectaculoase. Astfel, piata se reaseaza si un nou ciclu de crestere se va instala. Intrebarea este cand se va produce acest lucru? Nimeni nu poate raspunde cu certitudine, cresterea poate incepe de maine (poate deja a inceput) sau reluarea cresterii poate incepe peste 1-2 ani. 
Revenind la intrebarea pusa, in mod cert nu este un moment propice pentru lichidarea unei investitii intr-un fond mutual in actiuni (plecand de la premisa ca situatia administratorului de fond este stabila). Avand in vedere ca orice investitie riscanta presupune un orizont de timp mult mai larg decat o investitie conservatoare, am dori sa presupunem ca investitia a fost efectuata pentru o perioada de 3-4 ani. Doar prin asumarea unei perioade lungi de investitii, investitorul poate fi sigur ca obiectivele sale investitionale vor fi indeplinite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii
Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Mai multe banci centrale dau semne ca se apropie de finalul ciclului de crestere a dobanzilor sau ca au atins deja acel punct. Cum se comporta in astfel de situatii pietele financiare?

26 Dec 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul