top banner

Cum pot afla actiunile in care investeste un fond mutual?

08 Aprilie 2008 | Autor: Florin Dolea

Banuiesc ca intrebarea se refera la fondurile de actiuni sau diversificate. Referitor la anumite detineri ale fondurilor acestea sunt limitate in general la 5% cu niste posibile exceptii de 10%. Dar in general orice fond care se “respecta” are peste 20 de emitenti in portofoliu. Spre deosebire de administratorii consacrati internationali, in Romania se remarca o anumita secretizare a activitatii de investitii si, in special, a detinerilor.  
Intr-un fel este de inteles aceasta tendinta de protejare a “secretului” investitional. Administratorii pot sustine ca daca cele mai importante detineri ale fondurilor ar fi publice atunci acestia (administratorii si implicit fondurile) si-ar pierde avantajele competitive, performanta ar putea fi copiata, ducand implicit la o diminuare de ansamblu a randamentelor. 
Personal, suntem adeptii unei abordari cat mai transparente fata de investitori, si suntem convinsi ca, pe termen lung, randamentele spectaculoase au ca sursa nu doar o selectie “speciala” a emitentilor cat, mai ales disciplina de investitii – factor cheie in realizarea de randamente sustenabile pe termen lung. 
Daca investitorul este interesat de detinerile specifice ale unui fond mutual, acestea sunt obligate sa emita rapoarte semestriale si anuale in care apar portofoliile (static) la 30 iunie si 31 decembrie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul