top banner

Depozit sau investitie la fondurile mutuale?

24 Martie 2008 | Autor: Marius Serban

Principala diferenta dintre un depozit bancar si o investitie la fondurile mutuale este riscul asumat. Depozitele ofera randamente garantate si nu exista nici un risc de a pierde banii depusi, deoarece exista o schema de garantare care protejeaza toate depunerile de pana la 20.000 euro. In schimb, fondurile mutuale nu garanteaza nici un castig si nici macar suma depusa. 
Practic, depozitul bancar reprezinta o solutie de economisire, iar fondurile mutuale – una de investitii. La prima vedere, amble presupun ca o persoana sa puna deoparte o anumita suma de bani pentru a fi folosita in viitor.  
Dar, obiectivele sunt diferite. Prin economisire, se urmareste in principal mentinerea puterii de cumparare a banilor, dobanzile fiind de cele mai multe ori la granita cu rata inflatiei. In schimb, investitia presupune asumarea unui risc cu scopul de a face ca valoarea banilor sa creasca in timp.  
In general, investitiile sunt recomandate pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung, cum ar fi cumpararea unei case, in timp ce economisirea este folosita pentru a gestiona banii pe termen scurt si pentru a asigura rezerve in caz de urgenta. Prin urmare, decizia depinde de modul in care intentionezi sa folosesti banii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul