Portabilitatea conturilor bancare, o solutie pentru facilitarea schimbarii bancii

Mobilitatea conturilor bancare este unul din principalele proiecte la nivel european. Asociatiile de consumatori din Marea Britanie merg insa mai departe si solicita portabilitatea numerelor de cont.


Mobilitatea contului de baza presupune schimbarea cu usurinta a bancii prin care se deruleaza principalele operatiuni ale unui client, precum incasarea veniturilor, plati de facturi, direct debit.

Conform reglementarilor europene, atat banca de la care se pleaca, cat si banca nou aleasa trebuie sa asiste clientul in anuntarea tertelor parti de mutare – angajator, furnizori, etc.

Studiile realizate pana in prezent indica faptul ca acest lucru se intampla de prea putine ori iar clientii prefera sa nu isi schimbe banca la care au contul de baza, chiar daca gasesc o oferta mai buna, pentru a evita intreaga birocratie.

Asociatia de consumatori din Marea Britanie, Which!, a mers mai departe si a transmis catre autoritati o propunere de portabilitate a conturilor bancare, similara cu portabilitatea in telefonia mobila.

Acest lucru ar insemna ca un client sa isi poata pastra numarul de cont chiar daca schimba banca, nemaifiind astfel necesara informarea tuturor celorlalte parti implicate.

Pana acum, aceasta idee nu a fost dezbatuta pe larg, dar principala piedica ar putea fi modul de exprimare a numerelor de cont, in formatul unic IBAN, care contine si un indicativ unic aferent bancii la care este deschis.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus