top banner

Portabilitatea conturilor bancare, o solutie pentru facilitarea schimbarii bancii

17 Iulie 2012 | Autor: Conso

Mobilitatea conturilor bancare este unul din principalele proiecte la nivel european. Asociatiile de consumatori din Marea Britanie merg insa mai departe si solicita portabilitatea numerelor de cont.
Mobilitatea contului de baza presupune schimbarea cu usurinta a bancii prin care se deruleaza principalele operatiuni ale unui client, precum incasarea veniturilor, plati de facturi, direct debit.
Conform reglementarilor europene, atat banca de la care se pleaca, cat si banca nou aleasa trebuie sa asiste clientul in anuntarea tertelor parti de mutare – angajator, furnizori, etc.
Studiile realizate pana in prezent indica faptul ca acest lucru se intampla de prea putine ori iar clientii prefera sa nu isi schimbe banca la care au contul de baza, chiar daca gasesc o oferta mai buna, pentru a evita intreaga birocratie.
Asociatia de consumatori din Marea Britanie, Which!, a mers mai departe si a transmis catre autoritati o propunere de portabilitate a conturilor bancare, similara cu portabilitatea in telefonia mobila.
Acest lucru ar insemna ca un client sa isi poata pastra numarul de cont chiar daca schimba banca, nemaifiind astfel necesara informarea tuturor celorlalte parti implicate.
Pana acum, aceasta idee nu a fost dezbatuta pe larg, dar principala piedica ar putea fi modul de exprimare a numerelor de cont, in formatul unic IBAN, care contine si un indicativ unic aferent bancii la care este deschis.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul