Nici participantii fondurilor de pensii facultative nu se mai pot transfera prin agenti de marketing

Agentii de marketing nu se mai pot implica nici in transferurile participantilor intre fondurile de pensii facultative. In mai 2009, aceasta decizie fusese luata numai in cazul fondurilor obligatorii.

Interdictia face parte dintr-o serie de masuri aprobate de CSSPP in cazul normei privind marketingul prospectului schemei de pensii facultative. Decizia a fost luata in vederea imbunatatirii procesului de autorizare sau avizare a entitatilor reglementate si supravegheate din aceasta piata, in concordanta cu gradul actual de dezvoltare al acesteia.


O alta noutate adusa de CSSPP presupune necesitatea reavizarii agentilor de marketing persoane fizice o data la 4 ani.

Pe de alta parte, a fost eliminata obligativitatea autorizarii initiale a brokerilor de pensii private in Pilonul II daca doresc sa desfasoare activitati in cadrul schemei de pensii facultative.

Noul act normativ va intra in vigoare in termen de 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial si va abroga Norma nr. 10/2006 privind marketingul prospectului schemei de pensii facultative.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus