Eureko Pensii - primul administrator care spune clientilor ce face cu banii lor

Eureko este primul administrator de pensii private care dezvaluie clientilor portofoliul detaliat de investitii, permitand oricarui participant sa afle cum sunt plasati banii sai. Aceasta decizie marcheaza o noua etapa in evolutia sistemului de pensii private, in care administratorii dau explicatii clientilor despre modul in care gestioneaza banii.

Participantii la fondurile de pensii private administrate de Eureko sunt in acest moment cei mai informati clienti, deoarece pot sa afle in premiera cum sunt investiti banii lor.

Eureko Pensii Private a publicat recent portofoliul detaliat de investitii, fiind evidentiata separat fiecare detinere atat pentru fondul de pensii obligatorii, cat si pentru fondul de pensii facultative (Eureko Confort).  

Explicarea strategiei de investitii - un exemplu de urmat

Decizia este o premiera pentru sectorul de pensii private, deoarece asa cum Conso.ro a atras pentru prima oara atentia opinei publice, administratorii s-au ferit sa publice astfel de informatii.

Uneori, s-a recurs chiar la scuze jenante, cu toate ca legea era de partea clientilor. Unul din motivele hilare invocate era ca publicarea portofoliilor ar afecta competitia intre fonduri. Afirmatia era nefundamenta, fiind contrazisa chiar de experienta internationala, unde transparenta reprezinta un pilon de baza pentru buna functionare a fondurilor de investitii de orice fel.

In acest context, Conso.ro a dezvaluit imposibilitatea participantilor la cel mai mare fond de pensii private - ING Pensii - de a primi astfel de informatii.

In februarie 2011, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a intervenit pentru a forta cresterea transparentei in acest sector, lansand in dezbatere publica doua proiecte de norme care urmeaza sa impuna obligativitatea publicarii de informatii detaliate despre investitii pentru toti administratorii.

Prin decizia luata, Eureko Pensii valideaza initiativa CSSPP si impune un nou standard de conduita in relatia dintre administrator si client, bazat pe o informare completa asupra riscurilor asumate de fond si explicarea deciziilor de investitii.

“Consideram ca un parteneriat pe termen lung se poate cladi numai in conditiile in care are la baza increderea reciproca intre partile implicate si actionam consecvent in acest sens”, a declarat Radu Bragarea, director general al Eureko SAFPP.

Radu Craciun - directorul de investitii al Eureko - afima ca, prin aceasta decizie, administratorul doreste sa contribuie la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei si sa ajute participantii sa ia decizii potrivite in legatura cu banii lor.

Fondul obligatoriu Eureko a pus accent pe diversificarea portofoliului

Datele publicate sunt extrem de importante atat pentru participantii fondurilor Eureko, cat si pentru cei potentiali, care doresc sa se transfere la aceste fonduri, deoarece au posibilitatea sa cunoasca in detaliu, care sunt investitiile care vor genera profit in perioada urmatoare.

In cazul fondului de pensii obligatorii (Pilon II), cei 370.000 de participanti pot afla ca, la sfarsitul lui 2010, portofoliul era axat pe instrumente cu venit fix (titluri de stat si obligatiuni), cu o pondere de 81,3%. In cadrul acestei categorii principalele detineri sunt: titluri de stat emise de Romania (65,3% in total portofoliu) si obligatiuni emise de Lloysd TSB Bank (2,2%), Royal Bank of Scotland (2%), BCR (1,9%), BERD (1,5%), Banca Europeana de Investitii (1,1%), Metro Finance BV (1,1%), Municipalitatea Valencia (1,1%).

Eureko a precizat ca strategia investitiilor in instrumente cu venit fix a avut la baza o preferinta pentru maturitati lungi in anticiparea scaderii dobanzilor si o distributie relativ uniforma a ratingurilor emitentilor, altii decat statul roman.

Actiunile ocupa o pondere mai redusa in portofoliul  - 9,9% - principalele detineri fiind la urmatoarele companii: BRD (1,2% in total portofoliu), Petrom (1,1%), Banca Transilvania (0,9%), Transgaz (0,7%), Nestle NESN VX (0,5%) si SIF Oltenia (0,5%). In total, fondul a plasat bani in 27 de emitenti.

Eureko a precizat ca strategia din 2010 a fost de a diversifica portofoliul de actiuni si in exteriorul Romaniei, din cauza perspectivelor economice incerte oferite de mediul intern. Totodata, s-a urmarit detinerea unor expuneri si pe piete emergente necorelate cu Europa Centrala si de Est, prin intermediul unor firme care desfac marfuri si produse in aceste regiuni.

Expunerea valutara pe care fondul a avut-o fata de cursul euro-leu a fost aproape in totalitate protejata prin intermediul instrumentelor derivative pe curs, a caror valoare era egala cu 0,3% din total portofoliu.

La inceputul lui martie 2011, randamentul fondului era de 10,7% pe ultimele 12 luni, ocupand locul 3 in clasament, dupa acest criteriu.

Eureko Confort mizeaza pe blue-chip-urile autohtone


Pentru fondul de pensii facultative - Eureko Confort - riscul asumat prin strategia de investitii a fost putin mai mare decat in cazul de mai sus. Ponderea instrumentelor cu venit fix era de 69,4% la sfarsitul anului trecut, toate detinerile fiind sub forma titlurilor emise de statul roman.

In plus, fondul avea 17,6% din portofoliu investit in depozite bancare.

Actiunile au o pondere de 13,3% in total portofoliu, fiind detinute titluri emise de 7 mari societati comerciale autohtone:  BVB (2,6% din portofoliu), Petrom (2,5%), Transgaz (2,3%), Banca Transilvania (1,9%), BRD (1,8%), Transelectrica (1,2%), Biofarm (1%).

“Strategia de investitii a fondului a fost influentata de faptul ca acest fond este unul relativ tanar, de unde si dimensiunea inca mica a acestuia, diversificarea urmand sa fie mai pronuntata pe masura cresterii fondului”, se arata in comunicatul transmis de Eureko.

Pe 3 martie 2011, fondul facultativ avea un randament de 14,3% pe ultimele 12 luni, fiind pe primul loc in piata dupa acest criteriu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus