top banner

Eureko Pensii - primul administrator care spune clientilor ce face cu banii lor

08 Martie 2011 | Autor: Marius Serban

Eureko este primul administrator de pensii private care dezvaluie clientilor portofoliul detaliat de investitii, permitand oricarui participant sa afle cum sunt plasati banii sai. Aceasta decizie marcheaza o noua etapa in evolutia sistemului de pensii private, in care administratorii dau explicatii clientilor despre modul in care gestioneaza banii.
Participantii la fondurile de pensii private administrate de Eureko sunt in acest moment cei mai informati clienti, deoarece pot sa afle in premiera cum sunt investiti banii lor.
Eureko Pensii Private a publicat recent portofoliul detaliat de investitii, fiind evidentiata separat fiecare detinere atat pentru fondul de pensii obligatorii, cat si pentru fondul de pensii facultative (Eureko Confort).  
Explicarea strategiei de investitii - un exemplu de urmat
Decizia este o premiera pentru sectorul de pensii private, deoarece asa cum Conso.ro a atras pentru prima oara atentia opinei publice, administratorii s-au ferit sa publice astfel de informatii.
Uneori, s-a recurs chiar la scuze jenante, cu toate ca legea era de partea clientilor. Unul din motivele hilare invocate era ca publicarea portofoliilor ar afecta competitia intre fonduri. Afirmatia era nefundamenta, fiind contrazisa chiar de experienta internationala, unde transparenta reprezinta un pilon de baza pentru buna functionare a fondurilor de investitii de orice fel.
In acest context, Conso.ro a dezvaluit imposibilitatea participantilor la cel mai mare fond de pensii private - ING Pensii - de a primi astfel de informatii.
In februarie 2011, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a intervenit pentru a forta cresterea transparentei in acest sector, lansand in dezbatere publica doua proiecte de norme care urmeaza sa impuna obligativitatea publicarii de informatii detaliate despre investitii pentru toti administratorii.
Prin decizia luata, Eureko Pensii valideaza initiativa CSSPP si impune un nou standard de conduita in relatia dintre administrator si client, bazat pe o informare completa asupra riscurilor asumate de fond si explicarea deciziilor de investitii.
“Consideram ca un parteneriat pe termen lung se poate cladi numai in conditiile in care are la baza increderea reciproca intre partile implicate si actionam consecvent in acest sens”, a declarat Radu Bragarea, director general al Eureko SAFPP.
Radu Craciun - directorul de investitii al Eureko - afima ca, prin aceasta decizie, administratorul doreste sa contribuie la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei si sa ajute participantii sa ia decizii potrivite in legatura cu banii lor.
Fondul obligatoriu Eureko a pus accent pe diversificarea portofoliului
Datele publicate sunt extrem de importante atat pentru participantii fondurilor Eureko, cat si pentru cei potentiali, care doresc sa se transfere la aceste fonduri, deoarece au posibilitatea sa cunoasca in detaliu, care sunt investitiile care vor genera profit in perioada urmatoare.
In cazul fondului de pensii obligatorii (Pilon II), cei 370.000 de participanti pot afla ca, la sfarsitul lui 2010, portofoliul era axat pe instrumente cu venit fix (titluri de stat si obligatiuni), cu o pondere de 81,3%. In cadrul acestei categorii principalele detineri sunt: titluri de stat emise de Romania (65,3% in total portofoliu) si obligatiuni emise de Lloysd TSB Bank (2,2%), Royal Bank of Scotland (2%), BCR (1,9%), BERD (1,5%), Banca Europeana de Investitii (1,1%), Metro Finance BV (1,1%), Municipalitatea Valencia (1,1%).
Eureko a precizat ca strategia investitiilor in instrumente cu venit fix a avut la baza o preferinta pentru maturitati lungi in anticiparea scaderii dobanzilor si o distributie relativ uniforma a ratingurilor emitentilor, altii decat statul roman.
Actiunile ocupa o pondere mai redusa in portofoliul  - 9,9% - principalele detineri fiind la urmatoarele companii: BRD (1,2% in total portofoliu), Petrom (1,1%), Banca Transilvania (0,9%), Transgaz (0,7%), Nestle NESN VX (0,5%) si SIF Oltenia (0,5%). In total, fondul a plasat bani in 27 de emitenti.
Eureko a precizat ca strategia din 2010 a fost de a diversifica portofoliul de actiuni si in exteriorul Romaniei, din cauza perspectivelor economice incerte oferite de mediul intern. Totodata, s-a urmarit detinerea unor expuneri si pe piete emergente necorelate cu Europa Centrala si de Est, prin intermediul unor firme care desfac marfuri si produse in aceste regiuni.
Expunerea valutara pe care fondul a avut-o fata de cursul euro-leu a fost aproape in totalitate protejata prin intermediul instrumentelor derivative pe curs, a caror valoare era egala cu 0,3% din total portofoliu.
La inceputul lui martie 2011, randamentul fondului era de 10,7% pe ultimele 12 luni, ocupand locul 3 in clasament, dupa acest criteriu.
Eureko Confort mizeaza pe blue-chip-urile autohtone
Pentru fondul de pensii facultative - Eureko Confort - riscul asumat prin strategia de investitii a fost putin mai mare decat in cazul de mai sus. Ponderea instrumentelor cu venit fix era de 69,4% la sfarsitul anului trecut, toate detinerile fiind sub forma titlurilor emise de statul roman.
In plus, fondul avea 17,6% din portofoliu investit in depozite bancare.
Actiunile au o pondere de 13,3% in total portofoliu, fiind detinute titluri emise de 7 mari societati comerciale autohtone:  BVB (2,6% din portofoliu), Petrom (2,5%), Transgaz (2,3%), Banca Transilvania (1,9%), BRD (1,8%), Transelectrica (1,2%), Biofarm (1%).
“Strategia de investitii a fondului a fost influentata de faptul ca acest fond este unul relativ tanar, de unde si dimensiunea inca mica a acestuia, diversificarea urmand sa fie mai pronuntata pe masura cresterii fondului”, se arata in comunicatul transmis de Eureko.
Pe 3 martie 2011, fondul facultativ avea un randament de 14,3% pe ultimele 12 luni, fiind pe primul loc in piata dupa acest criteriu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia