Comisioanele fondurilor de pensii trebuie corelate cu performantele

Administratorii fondurilor de pensii sunt acuzati si in Occident ca au comisioane prea mari comparativ cu performantele obtinute, conform unui raport publicat de o companie de consultanta actuariala.


Randamentul investitiilor se asteapta sa fie redus in perioada urmatoare, astfel ca administratorii fondurilor ar trebui fortati sa accepte incasarea unor comisioane mai mici, arata raportul publicat de Lane, Clark and Peacock.

Atunci cand randamentul anual este de 5%, un comision de administrare chiar si de 0,5% pe an, inseamna ca 10% din profit este retinut de administrator.

Raportul recomanda urmatoarea structura de comisioane:
-    comisionul de administrare trebuie stabilit la un nivel redus si sa aiba o valoarea fixa;
-    acordarea unui bonus mai semnificativ, in functie de performante. Bonusul ar trebui plafonat la un anumit nivel, pentru a nu incuraja asumarea unor riscuri excesive.

Conso.ro a semnalat lipsa unei corelatii intre comisioane si performante si in cazul fondurilor de pensii din Romania, unde administratorii incaseaza aceeasi bani, indiferent de randamentul obtinut de fond.

Romanii platesc 2 comisioane la fondurile de pensii obligatorii: un comision de 2,5% din banii virati la fond si un comision de 0,6% pe an din sumele acumulate la fond. La fondurile de pensii facultative, comisioanele sunt de 2-3 ori mai mari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus