Banca Mondiala atrage atentia ca fondurile de pensii nu investesc pe termen lung

Un raport al Bancii Mondiale asupra celui mai vechi sistem de pensii private obligatorii din lume atrage atentia ca fondurile nu investesc pe termen lung. In Romania, situatia este similara. Riscurile sunt suportate de clienti, deoarece vor avea pensii mai mici.

Fondurile de pensii private ar trebui sa se concentreze pe obtinerea unor castiguri pe termen lung pentru participanti. Banii nu pot fi retrasi decat la pensie, astfel ca administratorii nu sunt fortati sa detina active care sa fie usor convertite in cash. Dimpotriva, ar trebui sa caute active subevaluate, care pe termen lung pot genera castiguri ridicate.

Un raport recent al Bancii Mondiala arata ca lucrurile nu stau deloc in felul acesta. In acest scop, s-a analizat activitatea tranzactionala din perioada 1996-2008 a fondurilor de pensii din Chile, tara al carui model de pensii private a fost copiat in toata Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

“Foarte multi oameni isi pun economiile la fondurile de pensii pentru a obtine un randament bun peste 20 sau 30 ani, dar fondurile nu functioneaza asa cum s-a prevazut”, afirma Sergio Schmukler, economist la Banca Mondiala.

Administratorii prefera solutia mai comoda

In urma analizei, s-a ajuns la concluzia ca fondurile de pensii au adoptat strategii de investitii pasive, alocand sume foarte mari in active pe termen scurt – cum ar fi numerar, titluri de stat sau obligatiuni corporative -  ce pot fi usor lichidate.

Acelasi comportament se manifesta inca de la aparitia pensiilor private si in Romania, aspect semnalat de Conso.ro.

In decursul anilor, fondurile de pensii din Chile au acumulat sume importante de la populatie. Administratorii au acces la plasamente pe termen lung emise de stat si de catre corporatii, dar nu se inghesuie faca astfel de investitii. Ei prefera investitiile pe termen scurt, deoarece sunt mai putin riscante.

In plus, administratorii cauta in mod permanent ca randamentele obtinute sa tina pasul cu competitia, ceea ce genereaza un comportament de turma.

Iar acest comportament nu se rezuma doar la a face investitii pe termen scurt. Fondurile isi copiaza intre ele deciziile de investitii, in special, in zonele opace, cum sunt obligatiunile corporatiste. Comportamentul de turma este mai vizibil in cadrul fondurilor care fac parte din aceeasi categorie de risc, ceea ce arata ca administratorii se compara cu competitorii directi.

Conso.ro a identificat o situatie similara in analizele despre sectorul de pensii private din Romania, structura portofoliilor si investitiile pe emitenti fiind foarte asemanatoare intre fonduri.

Clientii vor suporta consecintele

Riscurile pe care actuala situatie le presupune nu sunt deloc de neglijat. Desi clientii platesc comisioane uriase catre administratori, acestia nu isi ating obiectivele pe termen lung si vor genera randamente mai mici decat este anticipat. Implicit, pensia privata incasata in final de client va fi mai mica decat se estimeaza.

Banca Mondiala arata ca pensiile private si-au atras in ultimii ani tot mai multe critici, iar solutiile nu sunt usor de gasit. Raportul sustine ca este necesar ca administratorii sa fie incurajati sa isi asume riscuri mai mari.

“Investitorii si autoritatile de reglementare se confrunta cu un compromis intre nevoia de a monitoriza administratorii in mod regulat si relaxarea unor conditii pentru a le permite realizarea de investitii pe termen lung”, afirma autorii raportului.

La noi, ideea principala vehiculata de autoritatea de supraveghere si de industria pensiilor private este cresterea contributiilor platite de populatie. Eficienta investirii banilor pe termen lung nu este deocamdata pe agenda de lucru.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus