Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pensii private: Strategii pe termen lung, servite ca inlocuitor de performanta

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Fondurile de pensii private au obtinut anul trecut rezultate mediocre. Administratorii ne spun ca au strategii investitionale pe termen lung si nu ar trebui judecati prea aspru acum. Singura problema este ca strategiile actuale nu sunt construite pentru a genera randamente superioare in viitor, deoarece sunt excesiv de prudente.

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii private au toate motivele sa fie multumite. Administratorii fondurilor au muncit din greu anul trecut sa caute cele mai bune investitii pentru ei. Ghinionul a facut insa ca randamentul final pe 2012 sa fie cu putin peste 3%, cam cat a fost si inflatia.

Bursa a fost vinovata, ca a scazut cu aproape 20% pe final de an. Si cum administratorii au fost prevazatori, ei nu au alocat decat 10% din bani in actiuni listate, ceea ce le-a retezat cam cu 2% randamentul final. Adica, ar fi obtinut un randament senzational de 5%, daca actiunile nu ar fi intrat in declin. Daca aveau noroc si bursa crestea, poate egalau si dobanzile la depozitele bancare!

Dar nu-i nimic, ca isi vor lua revansa anul acesta, pentru ca ei “investesc pe termen lung”. Asa spune toata industria fondurilor de pensii. Deci, nu avem niciun repros.

La ce performante ne putem astepta in viitor?


Hai sa vedem insa cum vor putea genera fondurile castiguri mai mari in 2012!

Conform datelor publicate de CSSPP, portofoliul de investitii agregat al fondurilor avea urmatoarea structura la sfarsitul lui 2011:

-    88% din investitii sunt plasamente in instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare, obligatiuni municipale si ale institutiilor financiare internationale);
-    12% sunt plasamente in actiuni si fonduri mutuale.

Plasamentele in actiuni si fonduri mutuale depind de evolutia burselor, astfel ca pot genera performante superioare, daca va exista o conjunctura favorabila. Doar ca ponderea lor este prea mica pentru a avea un impact semnificativ.

Daca BVB isi revine la nivelul de la mijlocul lui 2011 (adica BET urca cu 20%), fondurile nu vor beneficia decat marginal, randamentul majorandu-se cu numai 2% (poate chiar mai putin, daca luam in calcul comisioanele de administrare ale fondurilor).

Cea mai mare parte a banilor este alocata in instrumentele cu venit fix. Asa cum le spune si numele, acestea genereaza “venituri fixe”, sub forma de dobanzi.

Daca tinem cont de tendinta de scadere a dobanzilor, atat la lei cat si la euro, presiunea asupra randamentelor va fi una de scadere. Sa nu uitam ca cea mai mare parte a banilor este directionata in titluri de stat. Iar asa cum arata datele, guvernul se imprumuta tot mai ieftin, astfel ca noile contributii colectate vor fi investite in conditiile unor dobanzi tot mai mici.

Prin urmare, scenariul optimist ar putea fi urmatorul: daca bursa urca cu vreo 20%, acest lucru va compensa scaderea veniturilor din dobanzi, iar fondurile ar putea spera la un randament anual de 5-6%!

Scenariul neutru: daca bursa stagneaza, randamentul ar putea fi 4-5%. Scenariul negativ ar fi sa vedem o performanta similara ca cea de acest an.

Din pacate, cam acestea pot fi asteptarile, daca tinem cont de actuala strategie pe termen lung a administratorilor. Riscuri mici si performante pe masura! 

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce s-a intamplat cu contributiile la Pilonul II la inceputul anului?

Avertismentele specialistilor se confirma: contributiile la Pilonul II de pensii au scazut, in valoare neta, ca urmare a reducerii contributiilor de la 5,1% la 3,75% din salariul brut. La momentul respectiv, autoritatile dadeau asigurari ca valoarea neta a contributiei nu va scadea. Citeste mai mult

Ce parere are CE despre reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii a fost criticata si in cel mai recent Raport de tara al Comisiei Europene pentru Romania, publicat la inceputul lunii martie. Comisia a avertizat ca aceasta masura, care nu a tinut cont de performanta buna a fondurilor private de pensii, va pune probleme suplimentare sistemului de pensii. Citeste mai mult

Opinii recente

de Cristescu Daniela

"Am contractat in anul 2014 un contract de economisire creditare de la inceput mi s-a retinut procentul de 1% din suma creditata. . . nu am ..."

Facebook