Un nou tip de fond va fi disponibil investitorilor: Fondul de investitii sociale

Comisia Europeana are in vedere clasificarea separata a fondurilor de investitii care directioneaza mare parte din contributiile clientilor catre intreprinderi sociale.


Fondurile care investesc in aceste tipuri de intreprinderi vor purta o eticheta speciala, prin care vor semnala investitorilor sau potentialilor investitori ca banii lor vor fi redirectionati catre acest sector al pietei.

Intreprinderile sociale sunt companii care au un impact social pozitiv si care urmaresc mai degraba atingerea unor obiective sociale decat maximizarea profitului. Acest sector reprezinta deja 10% din totalul companiilor europene si au 11 milioane salariati.

Si, desi aceste companii primesc adesea sprijin public, investitiile private raman vitale. Fondurile de investitii sunt totusi rare sau nu sunt suficient de mari, iar investitiile transfrontaliere in astfel de fonduri sunt mult prea complicate si presupun costuri ridicate.

In consecinta, Comisia Europeana doreste, prin punerea unei etichete speciale, sa evidentieze aceste fonduri in fata investitorilor care doresc sa sustina mediul de intreprinderi sociale. Conform Comisiei Europene, impactul preconizat constituie un factor important de care investitorii tin cont atunci cand aleg intre diverse fonduri de investitii sociale.

Pentru a purta denumirea de Fond de antreprenoriat social european, 70 % din capitalul primit de la investitori trebuie sa fie directionat catre sprijinirea intreprinderilor sociale.

“Noile masuri pe care le propunem vor contribui la crearea de intreprinderi sociale in toata Europa si vor facilita accesul acestora la sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se dezvolta, in special in aceasta perioada economica dificila”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna.

Propunerile Comisiei urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus