Un nou tip de fond va fi disponibil investitorilor: Fondul de investitii sociale

Comisia Europeana are in vedere clasificarea separata a fondurilor de investitii care directioneaza mare parte din contributiile clientilor catre intreprinderi sociale.


Fondurile care investesc in aceste tipuri de intreprinderi vor purta o eticheta speciala, prin care vor semnala investitorilor sau potentialilor investitori ca banii lor vor fi redirectionati catre acest sector al pietei.

Intreprinderile sociale sunt companii care au un impact social pozitiv si care urmaresc mai degraba atingerea unor obiective sociale decat maximizarea profitului. Acest sector reprezinta deja 10% din totalul companiilor europene si au 11 milioane salariati.

Si, desi aceste companii primesc adesea sprijin public, investitiile private raman vitale. Fondurile de investitii sunt totusi rare sau nu sunt suficient de mari, iar investitiile transfrontaliere in astfel de fonduri sunt mult prea complicate si presupun costuri ridicate.

In consecinta, Comisia Europeana doreste, prin punerea unei etichete speciale, sa evidentieze aceste fonduri in fata investitorilor care doresc sa sustina mediul de intreprinderi sociale. Conform Comisiei Europene, impactul preconizat constituie un factor important de care investitorii tin cont atunci cand aleg intre diverse fonduri de investitii sociale.

Pentru a purta denumirea de Fond de antreprenoriat social european, 70 % din capitalul primit de la investitori trebuie sa fie directionat catre sprijinirea intreprinderilor sociale.

“Noile masuri pe care le propunem vor contribui la crearea de intreprinderi sociale in toata Europa si vor facilita accesul acestora la sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se dezvolta, in special in aceasta perioada economica dificila”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna.

Propunerile Comisiei urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020
Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere).

24 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti
Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti

Cand pretul actiunilor este tentant, investitorii pot face abstractie de contextul economic complicat, iar ofertele publice se pot închide cu succes, uneori cu suprasubscriere.

16 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus