Un nou tip de fond va fi disponibil investitorilor: Fondul de investitii sociale

Comisia Europeana are in vedere clasificarea separata a fondurilor de investitii care directioneaza mare parte din contributiile clientilor catre intreprinderi sociale.


Fondurile care investesc in aceste tipuri de intreprinderi vor purta o eticheta speciala, prin care vor semnala investitorilor sau potentialilor investitori ca banii lor vor fi redirectionati catre acest sector al pietei.

Intreprinderile sociale sunt companii care au un impact social pozitiv si care urmaresc mai degraba atingerea unor obiective sociale decat maximizarea profitului. Acest sector reprezinta deja 10% din totalul companiilor europene si au 11 milioane salariati.

Si, desi aceste companii primesc adesea sprijin public, investitiile private raman vitale. Fondurile de investitii sunt totusi rare sau nu sunt suficient de mari, iar investitiile transfrontaliere in astfel de fonduri sunt mult prea complicate si presupun costuri ridicate.

In consecinta, Comisia Europeana doreste, prin punerea unei etichete speciale, sa evidentieze aceste fonduri in fata investitorilor care doresc sa sustina mediul de intreprinderi sociale. Conform Comisiei Europene, impactul preconizat constituie un factor important de care investitorii tin cont atunci cand aleg intre diverse fonduri de investitii sociale.

Pentru a purta denumirea de Fond de antreprenoriat social european, 70 % din capitalul primit de la investitori trebuie sa fie directionat catre sprijinirea intreprinderilor sociale.

“Noile masuri pe care le propunem vor contribui la crearea de intreprinderi sociale in toata Europa si vor facilita accesul acestora la sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se dezvolta, in special in aceasta perioada economica dificila”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna.

Propunerile Comisiei urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat
Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat

Suma colectata de Ministerul Finantelor pentru cele 3 emisuni de titluri de stat listate in aceasta luna la bursa a fost in scadere cu peste 100 milioane euro fata de oferta derulata in martie.

19 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Prea multi bani speculativi in ofertele publice
Prea multi bani speculativi in ofertele publice

In ciuda aparentei efervescente in momentul subscrierii, dupa listare cele doua oferte publice lansate in ultima vreme la bursa s-au pozitionat in apropierea pretului de inchidere, punand in discutie strategia intermediarilor.

13 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus