Ultima parte a anului la bursa va fi guvernata tot de influente externe

In ultimele 3 luni ale anului, evolutia bursei va ramane sub influenta evolutiilor externe, spun brokerii de la Intercapital, similar trimestrului III, din cauza gradului mare de risc la nivel global.


Coeficientul de corelatie intre indicii BET (Romania) si S&P500 (America) a fost de 0,93 in ultimele 3 luni ale anului, in conditiile unor valori de 0,52 in trimestrul al II-lea si de numai 0,22 in primul trimestru. Reconectarea bursei locale la cele internationale a avut loc pe fondul cresterii gradului de risc, explica Daniela Ropota, analist financiar la Intercapital.

“Problema se pune in primul rand din prisma intrarii Greciei in default. Daca se va ajunge acolo, vom avea parte de continuarea scaderilor intr-un mod accelerat. Daca insa se vor gasi masuri multumitoare, atunci evolutia pietei noastre poate fi mai buna decat cele ale pietelor externe”, potrivit lui Ropota.
 
In acest sens, Ropota considera ca evolutia economica viitoare va depinde  de rapiditatea aprobarii masurilor de combatere si de consistenta planurilor in privinta crizei datoriilor.

“Modalitatea de abordare a Greciei va reprezenta un exemplu si pentru alte state cu datorii foarte mari precum Italia, Spania si Portugalia”, a subliniat Daniela Ropota.

In ceea ce priveste economia nationala, rezistenta acesteia va depinde mai mult de sustinerea pe plan intern , in conditiile inrautatirii situatiei economice pe plan extern. Intrucat pe piata de capital nu se intrevad prea multe evenimente, vestile bune ar putea veni din pespectiva listarilor, dar mai mult spre finele anului, a conchis Ropota.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa
Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa

Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.

1 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei
Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.

10 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?
Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?

In 2021 reteta de succes la bursa a inclus ca ingrediente plasamentul privat, listarea la bursa si un profit urias asigurat inca din prima zi. Se poate permanentiza acest model sau asistam doar la exceptii bine popularizate?

8 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus