Ultima parte a anului la bursa va fi guvernata tot de influente externe

In ultimele 3 luni ale anului, evolutia bursei va ramane sub influenta evolutiilor externe, spun brokerii de la Intercapital, similar trimestrului III, din cauza gradului mare de risc la nivel global.


Coeficientul de corelatie intre indicii BET (Romania) si S&P500 (America) a fost de 0,93 in ultimele 3 luni ale anului, in conditiile unor valori de 0,52 in trimestrul al II-lea si de numai 0,22 in primul trimestru. Reconectarea bursei locale la cele internationale a avut loc pe fondul cresterii gradului de risc, explica Daniela Ropota, analist financiar la Intercapital.

“Problema se pune in primul rand din prisma intrarii Greciei in default. Daca se va ajunge acolo, vom avea parte de continuarea scaderilor intr-un mod accelerat. Daca insa se vor gasi masuri multumitoare, atunci evolutia pietei noastre poate fi mai buna decat cele ale pietelor externe”, potrivit lui Ropota.
 
In acest sens, Ropota considera ca evolutia economica viitoare va depinde  de rapiditatea aprobarii masurilor de combatere si de consistenta planurilor in privinta crizei datoriilor.

“Modalitatea de abordare a Greciei va reprezenta un exemplu si pentru alte state cu datorii foarte mari precum Italia, Spania si Portugalia”, a subliniat Daniela Ropota.

In ceea ce priveste economia nationala, rezistenta acesteia va depinde mai mult de sustinerea pe plan intern , in conditiile inrautatirii situatiei economice pe plan extern. Intrucat pe piata de capital nu se intrevad prea multe evenimente, vestile bune ar putea veni din pespectiva listarilor, dar mai mult spre finele anului, a conchis Ropota.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat
Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat

Suma colectata de Ministerul Finantelor pentru cele 3 emisuni de titluri de stat listate in aceasta luna la bursa a fost in scadere cu peste 100 milioane euro fata de oferta derulata in martie.

19 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Prea multi bani speculativi in ofertele publice
Prea multi bani speculativi in ofertele publice

In ciuda aparentei efervescente in momentul subscrierii, dupa listare cele doua oferte publice lansate in ultima vreme la bursa s-au pozitionat in apropierea pretului de inchidere, punand in discutie strategia intermediarilor.

13 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus