Trimestrul III a adus pierderi pentru BCR

BCR a trecut pe pierdere in cel de-al treilea trimestru al anului, cu un rezultat negativ de 90,5 milioane lei. In trimestrul anterior, grupul obtinuse un profit net de 82 milioane lei.


Pierderea a fost cauzata, in special, de cresterea provizioanelor de risc. Cheltuiala trimestriala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a totalizat 663,2 milioane lei, cu 35,8% mai mult fata de trimestrul anterior.

Creditele neperformante au crescut mai rapid in comparatie trimestriala, astfel ca la finele lunii septembrie reprezentau 20,8% din portofoliul total de credite. Segmentul corporate a ramans principalul contribuitor la noile volume de creditele neperformante mai ridicate in cel de-al treilea trimestru. Cauzele sunt legate de faptul ca unele firme mari au reintrat in incapacitate de plata dupa restructurare, iar IMM-urile se confrunta inca cu mari lipsuri de lichiditate si politica de evaluare este inca una conservatoare.

In ceea ce priveste, rata de acoperire a creditelor neperformante, aceasta se ridica la 118% (cu garantii si provizioane).

Pe de alta parte, indicele trimestrial cost-venit s-a imbunatatit la 38,2%, in scadere de 39,6% in cel de-al doilea trimestru al anului.

Profitul operational trimestrial al grupului se mentine solid, in contextul unei reveniri economice lente. Rezultatul pe trimestrul III s-a ridicat la 638 milioane lei, fiind aproape egal cu cel aferent trimestrului anterior. Performanta stabila a venitului operational net este un rezultat al venitului net din tranzactionare foarte bun, care a compensat declinul venitului net din dobanzi.

Venitul operational net pe trimestrul III a depasit 1 miliard lei, mentinandu-se aproape constant fata de trimestrul anterior. Pe de alta parte, venitul net din dobanzi a scazut cu -4.2%, in comparatie trimestriala, la 745,6 milioane lei, din cauza scaderii marjelor ratei dobanzii, dar si cererii eligibile inca reduse pentru credite.

Venitul net din comisioane a scazut usor, cu 3,6%, de la 148 milioane lei in trimestrul II la 142,7 milioane lei in trimestrul III, in principal pe fondul reducerii volumelor de credite noi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei
Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei

Ne vom confunta in perioada urmatoare cu o inflatie mai mare decat de obicei, in conditiile in care instrumentele de interventie ale bancilor centrale sunt limitate de gradul mare de indatorare din prezent. Cum ar trebui sa se protejeze micii investitori?

14 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus