Top 10 actiuni preferate de fondurile mutuale

Comportamentul managerilor de fonduri mutuale poate fi extrem de util pentru un investitor la bursa atunci cand doreste sa-si creeze un portofoliu de actiuni. Cum fondurile achizitioneaza actiuni pe un orizont de timp mai indelungat, miscarile din portofoliul lor pot oferi informatii importante despre moda viitoarelor sezoane de shopping pe bursa.

Toate fondurile deschise de investitii au avut la finele primului semestru din 2010 plasamente in actiuni in valoare de 222,2 milioane lei. In portofoliul fondurilor se gasesc 165 de emitenti insa zece dintre ei au atras aproximativ doua treimi din suma totala alocata actiunilor.

In Top 10, realizat in functie de valoarea cumulata a pachetelor de actiuni, regasim cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), trei banci (BRD, Banca Transilvania, Erste Bank), Petrom si Transgaz.

Alocarea resurselor financiare cu precadere catre cei zece emitenti nu este deloc intamplatoare. Lichiditatea ridicata a titlurilor comparativ cu restul ofertei permite modificarea rapida a portofoliului.

SIF-uri cu potential pe termen lung


Investitiile realizate in SIF-uri acopereau la finele primului semestru aproape 31% din activul net al fondurilor. Managerii de portofoliu valideaza astfel scenariul unei cresteri inalte posibil de atins ce-i drept intr-un orizont de timp mai indelungat.

Motivul? In prezent SIF-urile se tranzactioneaza in majoritatea cazurilor cu un discount de minim 50%, adica pretul de tranzactionare actual nu reflecta decat jumatate din activul net din contabilitatea societatilor de investitii financiare.

Mai mult, o parte din detinerile SIF-urilor in cadrul companiilor nelistate sunt evaluate prudential.

Sa nu uitam ca cele cinci societati financiare sunt actionari ai BCR. In contabilitatea lor, un titlu BCR este evaluat la 6,33 sau 6,46 lei. Atunci cand Erste a facut conversia titlurilor BCR s-a utilizat o rata de 6:1. Considerand inca viabil acest reper, pretul unei actiuni BCR ar fi de 20 lei.

Cum SIF-urile detin peste 30% din capitalul social al bancii, prin simpla listare a BCR cotatia acestora ar inregistra un avans de 40-50%.

Banci inca atractive

Managerii de portofoliu au ales sa suplimenteze sumele investite in cele trei banci: BRD, Banca Transilvania (TLV) si Erste.

Includerea Erste in portofoliu este o decizie motivata de lichiditatea emitentului, rezultatele satisfacatoare raportate in primul semestru al acestui an, dar si de premisa imbunatatirii pe viitor a indicatorilor, date fiind cresterile economice, ce-i drept moderate, anuntate pentru 2010 de tari in care banca are o expunere mare.

In cazul BRD, motivatia este data de majorarea venitului net al bancii, dar si de cresterile raportate atat pe segmentul creditelor cat si al depozitelor acordate persoanelor fizice si juridice. Iar in conjunctura actuala al pietei, o rentabilitate a capitalului de 16,1% este suficient de atractiva pentru investitori.

Titlurile Bancii Transilvania s-au numarat de asemenea printre preferatele managerilor de portofoliu. Recreionarea ofertei de produse, dar si masurile adoptate de management pentru eficientizarea activitatii au constituit un suport de calitate pentru majorarea venitului net bancar dar si a profitului net, ce s-a redimensionat de aproape trei ori.

Gaze si petrol

In primul semestru al anului, o parte importanta din resursele fondurilor deschise de investitii au fost alocate catre Petrom si Transgaz, managerii de portofoliu mizand pe un parcurs al emitentilor net superior mediei pietei. Si nu s-au inselat.

Petrom a raportat cresteri ale cifrei de afaceri si profitului net. Acesta din urma a crescut cu 76,7% fata de perioada similara a nului trecut, depasind 1,63 miliarde lei. Investitorii mizeaza in continuare pe o crestere a pretului titeiului pe pietele internationale si o apreciere a monedei americane in raport cu leul, mentinand astfel atractivitatea emitentului.

In cazul Transgaz, investitorii au tinut cont de influenta majorarii din a doua parte a anului trecut a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale. In plus, in perioada de iarna  consumul de gaze naturale inregistreaza intotdeauna o crestere considerabila, deci si cantitatea de gaze naturale transportata va puncta un avans. In aceste conditii, titlurile companiei au atasat un potential de crestere deloc de neglijat.

Top 10 actiuni la 30 iunie 2010

Pondere in total (%)
Petrom 11%
SIF Moldova 8%
SIF Banat Crisana 8%
SIF Oltenia 7%
BRD 7%
Transgaz 6%
Banca Transilvania 6%
SIF Muntenia 4%
Erste 4%
SIF Transilvania 4%
Sursa: Companiile


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus