top banner

Titlurile pentru populatie intra vineri la Bursa

04 August 2016 | Autor: Conso

Titlurile de stat pentru populatie din emisiunea Centenar vor intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti incepand din data de 5 august. Perioada de subscriptie s-a incheiat in dat de 29 iulie si, din datele intermediare transmise de Ministerul Finantelor Publice, emisiunea a fost suprasubscrisa de peste cinci ori.
Valoarea nominala anuntata de autoritati este de 100 de milioane de lei, insa inainte cu cateva zile de finalizarea perioadei de subscriptie MFP anunta ca s-au cumparat titluri in valoare de peste 520 de milioane de lei.
Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului au declarat ca toate cererile de titluri de stat venite din partea populatiei vor fi onorate.
Un titlu de stat din emisiunea mentionata are o valoare nominala de 100 de lei, iar cei care au cumparat de la bancile din consortiul de intermediere, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, nu au avut niciun cost suplimentat.
Obligatiunile au scadenta la doi ani si ofera detinatorului o dobanda de 2,15% pe an, platibila anual.
Astfel, perioada de subscriptie fiind incheiata, cei care vor dori sa cumpere astfel de titluri vor avea ocazia sa o faca prin Bursa de Valori Bucuresti. In acest caz, insa, atat vanzatorul cat si cumparatorul trebuie sa stie ca pretul unui titlu poate diferi de valoarea nominala, putand fi mai mic sau mai mare, in functie de cotatiile din piata.
Cum se formeaza pretul titlurilor la bursa?
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a explicat, dupa anuntarea emisiunii, cum va functiona acest mecanism.
"Titlurile se pot vinde oricand si nu se pierde dobanda acumulata pana la momentul vanzarii. Pretul va varia pe piata in functie de fluctuatia de dobanzi in piata interbancara. Spre exemplu, daca un titlu de stat este remunerat cu o dobanda de 2% (2,15% in acest caz -n.r.) si dupa jumatate de an detinatorul il vinde, iar piata ar fi la 2,5% dobanda, ar avea o pierdere, pentru ca cel care va cumpara titlul (banca - n.r.) trebuie sa se imprumute cu 2,5% pentru a il plati. Atunci detinatorul castiga cam 1,3% (din dobanda titlului, de 2%, se scade diferenta pana la 2,5% si comisionul intermediarului)", a explicat Jiru.
Pe de alta parte, pe acelasi exemplu, daca dobanzile din piata sunt sub 2% la momentul vanzarii, detinatorul primeste mai mult, respectiv la un leu,  incaseaza 1,05 lei, adica un castig de 2,5%, a mai spus Jiru.
In acela?i timp, Enache Jiru a precizat ca bancile din consortiu vor fi obligate sa rascumpere oricand titlurile, dar si acestea vor avea voie sa perceapa un comision pentru aceasta tranzactie, dar nu mai mare de 0,1%.
In schimb, daca vanzarea se realizeaza prin alt intermediar autorizat pentru astfel de tranzactii, acesta poate aplica propria politica de comisionare.
Emisiunea este a doua in cadrul programului Fidelis de titluri de stat pentru populatie, dupa cea din vara anului trecut, si are maturitatea in 2018, anul Marii Uniri, fapt pentru care este denumita si Centenar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii
Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul