Titlurile de stat concureaza dur intre ele

Lansarea unor noi emisiuni de titluri de stat, in lei si euro, ce urmeaza sa fie listate la bursa pune intr-un cont de umbra vechile titluri de stat ce pot fi cumparate prin Trezorerie.

Mai exact, vorbim de programele Fidelis si Tezaur care au asemanari dar si caracterisitici diferite. In vreme ce titlurile din programul Tezaur se vand doar prin Trezorerie si Posta, cele din programul Fidelis se vand prin reteaua BCR, BRD, Banca Transilvania, BT Capital Partners si partenerii sai.  

Daca titlurile de stat emise in cadrul programului Tezaur sunt doar in lei si au scadenta la 1,2,3 si 5 ani, titlurile emise in cadrul programului Fidelis sunt atat in lei (scadenta la 2 si 4 ani) cat si in euro (scadenta la 5 ani) si vor fi listate la bursa ceea ce inseamna un mare pas inainte . 

Cum sa nu pierzi dobanda la rascumparare

Listarea la bursa asigura rascumpararea si inainte de scadenta cu un anumit randament in vreme ce titlurile din programul Tezaur desi dau dreptul de rascumparare inainte de scadenta functioneaza ca un depozit la termen unde cei care isi lichideaza plasamentul nu primesc dobanda pentru perioada in care si-au imobilizat banii. 

Sa nu se inteleaga de aici ca dobanda se acumuleaza gradual in cazul listarii la bursa. Mecanismul e mai complicat si implica echilibrul dintre cerere si oferta. Cei care detin obligatiunile vor dori ca  in pretul de vanzare sa fie inclusa pe langa valoarea nominala a titlului de stat si intreaga dobanda aferenta perioadei de imobilizare a banilor pe cand cumparatorii vor dori sa obtina un discount. 

Pretul la care se fac tranzactiile depinde si el de mai multi factori, cei mai importanti fiind inflatia si dobana de politica monetara. Daca dobanzile la lei au de pilda o tendinta de crestere la 1-2 ani dupa lansarea emisiunii Fidelis, atunci pretul obligatiunilor tranzactionat la bursa va avea o tendinta de scadere pentru ca dobanzile de 4-4,5% pe care le-ar purta titlurile de stat nu vor mai fi percepute la fel de atractive ca in prezent. 

Similar, daca dobanzile au o tendinta de scadere, vom asista la cresterea pretului obligatiunilor independent de fractiunea de dobanda inclusa. Sa mai spunem ca in cazul emisiunii Fidelis nu exista comision de subscriere (la fel la Tezaur) dar la vanzarea prin bursa ar trebui achitat comision brokerului (uzual 0,1-0,3% din valoarea tranzactiei, in functie de valoarea sa)

Ce randamente poarta titlurile de stat

Programul Fidelis ofera dobanzi de 4% pentru titlurile de stat cu scadenta la 2 ani si de 4,5% pentru cele la 4 ani in vreme ce obligatiunile de stat in euro au dobanzi de 2% la scadenta la 5 ani. 

Pentru emisiunea Tezaur lucrurile sunt destul de asemanatoare. La un an se plateste o dobanda de 3,5%, la 2 ani de 4%, la 3 ani de 4,25% iar la 5 ani de 4,75%. De observat ca scadentele se impletesc destul de bine, emisiunea Fidelis venind sa umple golul scadentei la 4 ani, unde nu existau titluri de stat in cadrul emisiunii Tezaur. 

Sa mai spunem ca in cazul titlurilor de stat dobanda nu este impozabila precum in cazul depozitelor la termen deci randamentul este net. 

Comparatia cu depozitele la termen

Cea mai mare diferenta intre randamente apare la plasamentul in euro unde cele mai bune dobanzi pentru depozitele bancare la termen conform comparatorului Conso sunt de 0,75% la 12 luni, 1,1% la 24 luni si 1,3% la 36 luni in vreme ce titlurile Fidelis in euro au 2% neimpozabil. 

Pentru plasamentul in lei am gasit chiar dobanzi mai mari la banci dar e vorba de randament brut, impozitul de 10% va mai reduce avantajul. De pilda, TBI Bank are 4% la un an (3,6% net) ce se plaseaza chair usor peste oferta Trezoreriei. 

La 2 ani gasim TBI Bank cu 4,2% si CEC Bank cu 4,1 %(depozitul online) dar deja randamentul net este sub titlurile de stat. Iar la 3 ani avem aceasi echipa care face insa rocada-CEC Bank cu 4,6% la depozitul online si TBI Bank cu 4,4% tot la depozitele online. Tot sub cei 4,25% oferiti de stat, net. 

Diferenta vine aici si din posibilitatea rascumpararii titlurilor inainte de scadenta cu o parte din dobanda, avantaj oferit de listarea la bursa. Titlurile cu maturitatea de 2 ani din cadrul programului Fidelis (ce vor fi listate la bursa) cu dobanda de 4% sunt mai atractive decat cele cu aceeasi dobanda emise insa in cadrul programului Tezaur unde nu va exista aceasta sansa.

Se pune intrebarea daca vor mai exista subscrieri pentru titlurile de stat cu scadenta la 2 ani din cadrul programului Tezaur avand in vedere oferta Fidelis pe acelasi palier? In mod previzibil vor fi mai putine si vor fi preferate de persoane mai in varsta, care nu sunt familiarizate cu piata de capital si care s-au obisnuit sa lucreze cu Trezoreria, sau de cei care nu dispun de suma minima impusa in cadrul programului Fidelis. 

Sa mai spunem in final ca titlurile Fidelis pot fi subscrise pana pe 7 august in vreme ce titlurile din cadrul programului Tezaur pot fi subscrise pana la finalul lunii iulie (este de asteptat insa ca din august sa avem noi emisiuni). Spre deosebire de titlurile Tezaur care au o valoare nominala de 1 leu, cele din programul Fidelis au o valoarea nominala de 100 lei, respectiv 100 euro, iar suma minima ce poate fi investita este de 5.000 lei, respectiv 1.000 euro. 

Pentru o comparatie intre randamentele titlurilor de stat si cele ale depozitelor la termen consultati comparatorul Conso


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus