Titluri de stat pentru populatie din 2018! Vezi care sunt conditiile

Populatia va putea cumpara, din 2018, titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), direct de la unitatile Trezoreriei, in cadrul programului Tezaur. Ministerul a aprobat emiterea unor astfel de instrumente de economisire printr-un Ordin publicat in Monitorul Ofical.

Valoarea nominala a unui titlu este de un leu, iar emisiunile vor fi lunare, pe diverse scadente (similare celor lansate pentru banci). Veniturile obtinute din detinerea acestor titluri sunt neimpozabile, achizitia de astfel de titluri nu va fi comisionata, iar statul promite “dobanda atractiva”.

In plus, Ordinul mentionat ofera investitorilor informatii privind caracteristicile de baza ale titlurilor de stat, etapele si procedura ce trebuie parcurse in vederea subscrierii in cadrul programului Tezaur, precum si modalitatea de calcul si plata a dobanzii si de rambursare a valorii nominale aferente titlurilor de stat subscrise.

Dobanda aferenta fiecarei emisiuni va fi stabilita in momentul lansarii. Termenii si conditiile financiare aferente fiecarei emisiuni vor fi specificate in cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice.

Totodata, noul program ofera posibilitatea si persoanelor fizice care detin certificate de trezorerie transformate in depozite la Trezoreria Statului sa utilizeze sumele aferente rascumpararii acestora in vederea subscrierii in Programul Tezaur.

De unde se cumpara titlurile?

Aceste tituri vor putea fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit 18 ani. Achizitia se poate realiza doar de la sediile unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere si alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar si semnarea unui formular de subscriere. Acesta va contine datele de identificare ale investitorului precum si numarul si valoarea titlurilor de stat care se intentioneaza a fi subscrise.

Insa este important de stiut faptul ca titlurile de stat nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza (spre deosebire de titlurile din emisiune Fidelis, care sunt tranzactionate la BVB). Pentru fiecare emisiune Tezaur va fi anuntata o perioada in limita careia investitorii vor putea efectua subscrieri.

MFP nu a mai vandut astfel de titluri pentru populatie din 2005. In urma cu doi ani, a revenit pe piata titlurilor pentru populatie, insa prin intermediul emisiunilor Fidelis. Titlurile din aceasta serie au scadenta la doi ani, iar valoarea nominala a fost de 1.000 de lei in 2015 si de 100 de lei in 2016.

“Spre deosebire de programul Fidelis, emisiunile de titluri de stat prin Trezorerie vor fi emise cu o frecventa lunara, in baza unor prospecte de emisiune, punandu-se astfel la dispozitia persoanelor fizice un instrument de economisire de-a lungul unui intreg an. Asadar, orice persoana fizica va avea posibilitatea subscrierii frecvente a emisiunilor de titluri de stat pe o paleta mai larga de scadente”, precizeaza MFP.

Statul anuntase ca va continua seria emisiunilor Fidelis si in acest an insa, deocamdata, ideea pare abandonata.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus