Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa. 

Cum inflatia a ajuns în prezent la 2% iar tinta BNR pe 2021 este la 2,5%, bancile au inceput sa isi ajusteze usor dobanzile oferite la depozitele la termen.

In prezent, din partea bancilor mari, unde sunt concentrate majoritatea depozitelor romanilor, nu primesti decat, cel mult, 3% pe an pentru un depozit pe 12 luni. E cazul CEC Bank, urmatoarele clasate, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank plasandu-se la mare distanta, la 1,75%. 

In acest context, tot mai multi cauta alternative mai profitabile, fie si in conditiile asumarii unei doze mai mari de risc. 

Plasamentele private si ofertele publice ale statului la BVB

In 2021 am avut doua plasamente private care s-au listat la bursa-Mambricolaj si Safetech. 

In cadrul plasamentului privat se ofera actiuni unui numar limitat de investitori (149 investitori de retail) iar ulterior, dupa listarea la bursa, oricine poate cumpara actiuni. 

In acest an, cei care au cumparat actiuni Mambricolaj in urma plasamentului privat, la 20 lei, au vazut o crestere a valori detinerilor cu 50% din prima zi de la listare, ulterior cotatiile avansand la 35 de lei. La Safetech interesul a fost chiar mai mare, poate nejustificat de mare, de la un pret de 4 lei actiune in plasamentul privat ajungandu-se la 24 lei dupa prima zi de listare la bursa si ulterior pana la 37 de lei in a treia zi. 

Ramane sa vedem cum se vor comporta actiunile Agroland, inca un plasament privat inchis anul trecut si care isi asteapta listarea. 

Pana acum, fiecare plasament privat a beneficiat de suprasubscriere (au existat cereri pentru cumpararea de actiuni mult mai mari decat oferta) si de aici si interesul major la listare (de pilda, in cazul Safetech, suprasubscrierea a depasit de 8 ori oferta). 

Bursa a pregatit insa surprize chiar mai mari avand in vedere ca autoritatile vor sa listeze in perioada urmatoare mai multe companii de stat. Cea mai dorita ramane Hidroelectrica dar am putea vedea si actiunile CEC Bank intr-o oferta publica. 

Dupa cum s-au desfasurat ostilitatile la precedetele IPO-uri ale statului (Romgaz, Electrica), micii investori locali vor avea asigurate un numar de actiuni pentru subscriere, numar care nu va fi afectat de o eventuala suprasubsciere a ofertei. 

Ar putea fi o buna destinatie pentru o parte din banii pastrati acum in depozite la termen, fie pe termen scurt (pentru a profita de preturile dupa inchiderea ofertei si listarea la bursa, preturi care au tendinta sa fie superioare celor la care actiunile au fost vandute in oferta, mai ales in cazul unei suprasubscrieri consistente), fie pe termen mai lung pentru a profita de randamente la dividende superioare dobanzii depozitelor la termen. 

Instrumente cu venit fix tot mai diversificate

Statul a listat mai multe emisuni de titluri de stat la bursa anul trecut, atat in lei, cat si in euro. Ultimele au fost oferite spre subscriere in decembrie 2020 dar sunt mari sanse sa fie lansate noi oferte in perioada urmatoare. 

Chiar daca acestea ar mai intarzia, cei care vor sa plaseze banii din depozitele in titluri de stat o pot face prin intermediul unui broker, avand acces la randamente superioare depozitelor fara sa isi blocheze banii pana la scadenta. 

Nu doar statul are oferte tentante pe partea instrumentelor cu venit fix ci si companiile private si exista emisiuni de obligatiuni listate cu dobanzi atractive (9% Agroland, 9% Golden Foods Snacks-brandul Elmas). De urmarit si in acest caz plasamentele private. 

Cat de mare e riscul?

De regula, riscul e proportional cu randamentul iar in cazul investitiei in actiuni si obligatiuni la bursa nu exista umbrela celor 100.000 euro de la banca. 

Totusi, in cazul unei oferte publice de actiuni din care investitorul iese repede dupa listare, marcand profitul rezultat din diferenta dintre pretul de subscriere si cotatia la listare sau in cazul titlurilor de stat, acesta poate fi considerat foarte redus. 

Evident, cand vorbim de actiuni tinute in portofoliu ani buni sau de obligatiuni negarantate cumparate pe termen lung, avem inevitabil un risc de piata care poate genera fluctuatii importante ale portofoliului, in functie de contextul economic si investitional. 

Nu toti tolereaza bine aceste fluctuatii, astfel incat se recomanda o diversificare atenta a detinerilor, incluzand atat active cu potential de apreciere si randamente mari, cat si plasamente mai conservatoare, cu dobanzi si dividende mai mici, dar cu o stabilitate a cotatiilor mai mare. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus