Slabiciunile bancilor europene trag bursele in jos

Perspectivele unei noi crize bancare in Europa si a unui nou val de recesiune in SUA au indus din nou panica in randul investitorilor. Bursele au deschis sedinta de vineri cu scaderi in unanimitate.


Indicii europeni si-au intensificat pierderile dupa o zi de joi cu un declin abrupt. Principalele burse din Franta, Germania si Marea Britanie prezinta toate scaderi generale de peste 2% in timp ce indicii americani au scaderi de 4%.

“Vanzarile masive sun puse pe seama temerilor privind starea economica globala si abilitatea bancilor europene de a face fata unui nou val de inghetare a pietei creditarii”, a precizat un analist finaciar pentru Reuters.

In Europa, revenirea temerilor ca o noua criza a datoriilor a datoriilor ar putea sa afecteze sistemul financiar a pus presiune pe pietele monetare, fortand anumite banci europene sa plateasca randamente mai mari pentru finantarea in dolari, fapt ce a readus in memorie zilele sumbre din 2009 si caderea Lehman Brothers.

Si, chiar daca stabilitatea bancilor europene este garantata de guvernele nationale, acestea la randul lor nu sunt stabile.

In consecinta, investitorii au revenit pe pietele de marfuri, ducand cotatia aurului la un nou maxim, respectiv 1.860 dolari/uncie.

Bursa de la Bucuresti ramane legata de tendintele regionale. Indicele general BET-C pierde 3,24% in primele doua ore de la deschidere in timp ce titlurile financiare scad in medie cu peste 4%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus