Slabiciunile bancilor europene trag bursele in jos

Perspectivele unei noi crize bancare in Europa si a unui nou val de recesiune in SUA au indus din nou panica in randul investitorilor. Bursele au deschis sedinta de vineri cu scaderi in unanimitate.


Indicii europeni si-au intensificat pierderile dupa o zi de joi cu un declin abrupt. Principalele burse din Franta, Germania si Marea Britanie prezinta toate scaderi generale de peste 2% in timp ce indicii americani au scaderi de 4%.

“Vanzarile masive sun puse pe seama temerilor privind starea economica globala si abilitatea bancilor europene de a face fata unui nou val de inghetare a pietei creditarii”, a precizat un analist finaciar pentru Reuters.

In Europa, revenirea temerilor ca o noua criza a datoriilor a datoriilor ar putea sa afecteze sistemul financiar a pus presiune pe pietele monetare, fortand anumite banci europene sa plateasca randamente mai mari pentru finantarea in dolari, fapt ce a readus in memorie zilele sumbre din 2009 si caderea Lehman Brothers.

Si, chiar daca stabilitatea bancilor europene este garantata de guvernele nationale, acestea la randul lor nu sunt stabile.

In consecinta, investitorii au revenit pe pietele de marfuri, ducand cotatia aurului la un nou maxim, respectiv 1.860 dolari/uncie.

Bursa de la Bucuresti ramane legata de tendintele regionale. Indicele general BET-C pierde 3,24% in primele doua ore de la deschidere in timp ce titlurile financiare scad in medie cu peste 4%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat
Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat

Suma colectata de Ministerul Finantelor pentru cele 3 emisuni de titluri de stat listate in aceasta luna la bursa a fost in scadere cu peste 100 milioane euro fata de oferta derulata in martie.

19 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Prea multi bani speculativi in ofertele publice
Prea multi bani speculativi in ofertele publice

In ciuda aparentei efervescente in momentul subscrierii, dupa listare cele doua oferte publice lansate in ultima vreme la bursa s-au pozitionat in apropierea pretului de inchidere, punand in discutie strategia intermediarilor.

13 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus