Slabiciunile bancilor europene trag bursele in jos

Perspectivele unei noi crize bancare in Europa si a unui nou val de recesiune in SUA au indus din nou panica in randul investitorilor. Bursele au deschis sedinta de vineri cu scaderi in unanimitate.


Indicii europeni si-au intensificat pierderile dupa o zi de joi cu un declin abrupt. Principalele burse din Franta, Germania si Marea Britanie prezinta toate scaderi generale de peste 2% in timp ce indicii americani au scaderi de 4%.

“Vanzarile masive sun puse pe seama temerilor privind starea economica globala si abilitatea bancilor europene de a face fata unui nou val de inghetare a pietei creditarii”, a precizat un analist finaciar pentru Reuters.

In Europa, revenirea temerilor ca o noua criza a datoriilor a datoriilor ar putea sa afecteze sistemul financiar a pus presiune pe pietele monetare, fortand anumite banci europene sa plateasca randamente mai mari pentru finantarea in dolari, fapt ce a readus in memorie zilele sumbre din 2009 si caderea Lehman Brothers.

Si, chiar daca stabilitatea bancilor europene este garantata de guvernele nationale, acestea la randul lor nu sunt stabile.

In consecinta, investitorii au revenit pe pietele de marfuri, ducand cotatia aurului la un nou maxim, respectiv 1.860 dolari/uncie.

Bursa de la Bucuresti ramane legata de tendintele regionale. Indicele general BET-C pierde 3,24% in primele doua ore de la deschidere in timp ce titlurile financiare scad in medie cu peste 4%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus