SIF Muntenia a fixat cu Erste termenii finali de vanzare a actiunilor BCR

SIF Muntenia a semnat cu Erste termenii finali de vanzare a 3,8% din actiunile detinute la BCR.  SIF-ul renunta astfel la solicitarea de listare a bancii.

Acordul cu Erste presupune vanzarea unui pachet de 51,51 milioane de actiuni la un pret de 1,0385 lei pe actiune.


Pe de alta parte, aproximativ 33,26 milioane de actiuni emise in 2011 in urma incorporarii profitului inregistrat anul trecut sunt cedate la un pret de 0,5 lei pe actiune, in conditiile in care acordul initial prevazuse un pret de numai 0,1 lei pe actiunie, echivalent cu valoarea nominala.

Acordul mai presupune schimbul a 324,87 milioane de actiuni, rata de schimb fiind de 127,9583 actiuni BCR pentru o actiune Erste nou emisa.  Fondul poate trece la vanzarea actiunilor Erste dobandite, in pachete de maxim 25% din totalul actiunilor detinute, atat imediat dupa achizitie, cat si dupa intervale de 6, 12 si 18 luni. Dupa trecerea ultimului termen, nu vor mai exista deloc restrictii la vanzare, potrivit acordului semnat.

Pentru restul pachetului de titluri ramase, fondul si-a rezervat dreptul de a solicita vanzarea acestuia catre banca in perioada 2012-2013, in acelasi conditii ca si in prezent.

In urma acestei tranzactii, SIF-ul urmeaza sa primeasca aproximativ 70 milioane lei de la Erste.

Odata cu semnarea acordului final intre cele doua parti, SIF Muntenia a renuntat la dreptul de a solicita initierea listarii BCR, precum si la dreptul de a cere dividende aferente participatiei sale in BCR, reprezentand cel putin 40% din profitul net annual determinat conform standarderlor de contabilitate internationale.

Aceasta decizie anuleaza totodata orice posibilitate ca restul de 4 SIF-uri sa mai poata cere listarea bancii pe Bursa de la Bucuresti, in cinditiile in care aceasta solicitare trebuia facuta la unison.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus