SIF Muntenia a fixat cu Erste termenii finali de vanzare a actiunilor BCR

SIF Muntenia a semnat cu Erste termenii finali de vanzare a 3,8% din actiunile detinute la BCR.  SIF-ul renunta astfel la solicitarea de listare a bancii.

Acordul cu Erste presupune vanzarea unui pachet de 51,51 milioane de actiuni la un pret de 1,0385 lei pe actiune.


Pe de alta parte, aproximativ 33,26 milioane de actiuni emise in 2011 in urma incorporarii profitului inregistrat anul trecut sunt cedate la un pret de 0,5 lei pe actiune, in conditiile in care acordul initial prevazuse un pret de numai 0,1 lei pe actiunie, echivalent cu valoarea nominala.

Acordul mai presupune schimbul a 324,87 milioane de actiuni, rata de schimb fiind de 127,9583 actiuni BCR pentru o actiune Erste nou emisa.  Fondul poate trece la vanzarea actiunilor Erste dobandite, in pachete de maxim 25% din totalul actiunilor detinute, atat imediat dupa achizitie, cat si dupa intervale de 6, 12 si 18 luni. Dupa trecerea ultimului termen, nu vor mai exista deloc restrictii la vanzare, potrivit acordului semnat.

Pentru restul pachetului de titluri ramase, fondul si-a rezervat dreptul de a solicita vanzarea acestuia catre banca in perioada 2012-2013, in acelasi conditii ca si in prezent.

In urma acestei tranzactii, SIF-ul urmeaza sa primeasca aproximativ 70 milioane lei de la Erste.

Odata cu semnarea acordului final intre cele doua parti, SIF Muntenia a renuntat la dreptul de a solicita initierea listarii BCR, precum si la dreptul de a cere dividende aferente participatiei sale in BCR, reprezentand cel putin 40% din profitul net annual determinat conform standarderlor de contabilitate internationale.

Aceasta decizie anuleaza totodata orice posibilitate ca restul de 4 SIF-uri sa mai poata cere listarea bancii pe Bursa de la Bucuresti, in cinditiile in care aceasta solicitare trebuia facuta la unison.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei
Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei

Ne vom confunta in perioada urmatoare cu o inflatie mai mare decat de obicei, in conditiile in care instrumentele de interventie ale bancilor centrale sunt limitate de gradul mare de indatorare din prezent. Cum ar trebui sa se protejeze micii investitori?

14 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus