SIF Muntenia a fixat cu Erste termenii finali de vanzare a actiunilor BCR

SIF Muntenia a semnat cu Erste termenii finali de vanzare a 3,8% din actiunile detinute la BCR.  SIF-ul renunta astfel la solicitarea de listare a bancii.

Acordul cu Erste presupune vanzarea unui pachet de 51,51 milioane de actiuni la un pret de 1,0385 lei pe actiune.


Pe de alta parte, aproximativ 33,26 milioane de actiuni emise in 2011 in urma incorporarii profitului inregistrat anul trecut sunt cedate la un pret de 0,5 lei pe actiune, in conditiile in care acordul initial prevazuse un pret de numai 0,1 lei pe actiunie, echivalent cu valoarea nominala.

Acordul mai presupune schimbul a 324,87 milioane de actiuni, rata de schimb fiind de 127,9583 actiuni BCR pentru o actiune Erste nou emisa.  Fondul poate trece la vanzarea actiunilor Erste dobandite, in pachete de maxim 25% din totalul actiunilor detinute, atat imediat dupa achizitie, cat si dupa intervale de 6, 12 si 18 luni. Dupa trecerea ultimului termen, nu vor mai exista deloc restrictii la vanzare, potrivit acordului semnat.

Pentru restul pachetului de titluri ramase, fondul si-a rezervat dreptul de a solicita vanzarea acestuia catre banca in perioada 2012-2013, in acelasi conditii ca si in prezent.

In urma acestei tranzactii, SIF-ul urmeaza sa primeasca aproximativ 70 milioane lei de la Erste.

Odata cu semnarea acordului final intre cele doua parti, SIF Muntenia a renuntat la dreptul de a solicita initierea listarii BCR, precum si la dreptul de a cere dividende aferente participatiei sale in BCR, reprezentand cel putin 40% din profitul net annual determinat conform standarderlor de contabilitate internationale.

Aceasta decizie anuleaza totodata orice posibilitate ca restul de 4 SIF-uri sa mai poata cere listarea bancii pe Bursa de la Bucuresti, in cinditiile in care aceasta solicitare trebuia facuta la unison.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni
Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.

15 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni
Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni

Desi la finalul lunii iunie, plasamentul privat cu actiunile Appraisal&Valuation se inchidea cu succes, actiunile fiind suprasubscrise de peste 4 ori, la inceputul lunii septembrie listarea la bursa aducea o corectie cu 24% din prima zi.

7 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate
Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate

Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.

19 August 2021 | Investitii (fonduri + burse)

E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?
E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu?

27 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus