top banner

Sectorul petrolier iese din lista actiunilor atractive la bursa

28 Ianuarie 2013 | Autor: Marius Serban

Analistii Erste considera ca sectorul petrolier european va intra intr-o perioada de scadere in urmatorii 3-5 ani, astfel ca recomanda investitorilor sa isi limiteze expunerea. Pentru Petrom, recomandarea s-a schimbat de la cumparare la mentinere.
Companiile din sectorul petrolier au generat performante superioare in ultimele 6 luni, pe fondul cresterii marjelor de exploatare. In ultimul trimestru din 2012, acestea s-au redus insa semnficativ, iar perspectivele macroeconomice pe 2013 semnaleaza ca marjele s-ar putea mentine la niveluri scazute.
In plus, in anii urmatori, sectorul petrolier european va trebui sa faca fata unor standarde de mediu mai stricte comparativ cu competitorii globali din Rusia si Statele Unite, iar cererea pe piata europeana are perspective slabe. 
In aceste conditii, analistii Erste recomanda vanzarea actiunilor in unele cazuri ( PKN, Lotos) sau mentinerea detinerilor (Petrom , Tupras, MOL). In toate cazurile, insa, recomandarile au fost ajustate in sens negativ.
Singurele actiuni atractive au ramas PGNiG, unde este previzionata o crestere a productiei si OMV, care si-ar putea imbunatati profitul prin exploatrea noile centrale electrice de la Brazi si Samsun. “Suntem in special interesati de profitabilitatea centralei electrice de la Brazi, unde lobby-ul a permis achizitia de gaze naturale de pe piata locala”, se arata in raportul Erste.
Actiunile Petrom au potential limitat de crestere din cauza taxei de 60% introdusa de guvern pentru veniturile suplimentare obtinute din majorarea preturilor la gaze naturale si a noii redevente de 0,5%, aplicabila pana la sfarsitul lui 2014. Prin urmare, castigurile ce vor fi obtinute in plus vor merge in mare parte catre bugetul de stat.
In plus, raportul Erste mentioneaza ca este de asteptat ca guvernul sa majoreze nivelul general al redeventelor dupa 2014, cand expira acordul de stabilitate fiscala. In prezent, OMV Petrom plateste, in medie, o redeventa de 6-7%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Depasirea recenta a unui nou maxim istoric pentru indicele BET vine la pachet cu scaderea performantelor companiilor listate, o divergenta care este greu de digerat de investitori.

29 Noi 2023 | Investitii
Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Prin achizitii constante, fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns sa controleze peste o treime din actiunile liber transferabile la BVB, pentru multe companii mari ponderea acestora fiind chiar mai mare.

02 Noi 2023 | Investitii
Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul