Sectorul petrolier iese din lista actiunilor atractive la bursa

Analistii Erste considera ca sectorul petrolier european va intra intr-o perioada de scadere in urmatorii 3-5 ani, astfel ca recomanda investitorilor sa isi limiteze expunerea. Pentru Petrom, recomandarea s-a schimbat de la cumparare la mentinere.

Companiile din sectorul petrolier au generat performante superioare in ultimele 6 luni, pe fondul cresterii marjelor de exploatare. In ultimul trimestru din 2012, acestea s-au redus insa semnficativ, iar perspectivele macroeconomice pe 2013 semnaleaza ca marjele s-ar putea mentine la niveluri scazute.

In plus, in anii urmatori, sectorul petrolier european va trebui sa faca fata unor standarde de mediu mai stricte comparativ cu competitorii globali din Rusia si Statele Unite, iar cererea pe piata europeana are perspective slabe. 

In aceste conditii, analistii Erste recomanda vanzarea actiunilor in unele cazuri ( PKN, Lotos) sau mentinerea detinerilor (Petrom , Tupras, MOL). In toate cazurile, insa, recomandarile au fost ajustate in sens negativ.

Singurele actiuni atractive au ramas PGNiG, unde este previzionata o crestere a productiei si OMV, care si-ar putea imbunatati profitul prin exploatrea noile centrale electrice de la Brazi si Samsun. “Suntem in special interesati de profitabilitatea centralei electrice de la Brazi, unde lobby-ul a permis achizitia de gaze naturale de pe piata locala”, se arata in raportul Erste.

Actiunile Petrom au potential limitat de crestere din cauza taxei de 60% introdusa de guvern pentru veniturile suplimentare obtinute din majorarea preturilor la gaze naturale si a noii redevente de 0,5%, aplicabila pana la sfarsitul lui 2014. Prin urmare, castigurile ce vor fi obtinute in plus vor merge in mare parte catre bugetul de stat.

In plus, raportul Erste mentioneaza ca este de asteptat ca guvernul sa majoreze nivelul general al redeventelor dupa 2014, cand expira acordul de stabilitate fiscala. In prezent, OMV Petrom plateste, in medie, o redeventa de 6-7%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus