top banner

Sectorul petrolier iese din lista actiunilor atractive la bursa

28 Ianuarie 2013 | Autor: Marius Serban

Analistii Erste considera ca sectorul petrolier european va intra intr-o perioada de scadere in urmatorii 3-5 ani, astfel ca recomanda investitorilor sa isi limiteze expunerea. Pentru Petrom, recomandarea s-a schimbat de la cumparare la mentinere.
Companiile din sectorul petrolier au generat performante superioare in ultimele 6 luni, pe fondul cresterii marjelor de exploatare. In ultimul trimestru din 2012, acestea s-au redus insa semnficativ, iar perspectivele macroeconomice pe 2013 semnaleaza ca marjele s-ar putea mentine la niveluri scazute.
In plus, in anii urmatori, sectorul petrolier european va trebui sa faca fata unor standarde de mediu mai stricte comparativ cu competitorii globali din Rusia si Statele Unite, iar cererea pe piata europeana are perspective slabe. 
In aceste conditii, analistii Erste recomanda vanzarea actiunilor in unele cazuri ( PKN, Lotos) sau mentinerea detinerilor (Petrom , Tupras, MOL). In toate cazurile, insa, recomandarile au fost ajustate in sens negativ.
Singurele actiuni atractive au ramas PGNiG, unde este previzionata o crestere a productiei si OMV, care si-ar putea imbunatati profitul prin exploatrea noile centrale electrice de la Brazi si Samsun. “Suntem in special interesati de profitabilitatea centralei electrice de la Brazi, unde lobby-ul a permis achizitia de gaze naturale de pe piata locala”, se arata in raportul Erste.
Actiunile Petrom au potential limitat de crestere din cauza taxei de 60% introdusa de guvern pentru veniturile suplimentare obtinute din majorarea preturilor la gaze naturale si a noii redevente de 0,5%, aplicabila pana la sfarsitul lui 2014. Prin urmare, castigurile ce vor fi obtinute in plus vor merge in mare parte catre bugetul de stat.
In plus, raportul Erste mentioneaza ca este de asteptat ca guvernul sa majoreze nivelul general al redeventelor dupa 2014, cand expira acordul de stabilitate fiscala. In prezent, OMV Petrom plateste, in medie, o redeventa de 6-7%.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul