top banner

Romanii au dat navala la titluri de stat

05 August 2016 | Autor: Conso

Peste 20.000 de romani au cumparat titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice in cadrul emisiunii Fidelis Centenar. Suma totala a acestor titluri a depasit 735 de milioane lei, de peste sapte ori mai mult decat si-a propus statul, initial, sa atraga, 100 de milioane de lei.
Astfel, Ministerul a suplimentat oferta pentru ca toti cei care au subscris sa primeasca tilurile solicitate. „Este o investitie sigura, cu o dobanda printre cele mai bune oferite in piata”, a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti, unde titlurile sunt listate.
Cei mai multi investitori au subscris sume mari
Participarea la aceasta emisiune a fost diversa - atat ca numar de titluri cumparate, cat si ca varsta a investitorilor, ocupatie sau distributie geografica.
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat ca, din numarul total de subscriptii, 141 au fost pentru un singur titlu, iar 3.098 au vizat numarul maxim permis de regulament, respectiv 1.000 de titluri, echivalentul a 100.000 de lei.
Cele mai multe subscrieri, respectiv 13.796 de plasamente, au fost mari, intre 10.000 de lei si 100.000 de lei, 7.581 de persoane au subscris intre 11 si 100 titluri, iar 786 de investitori au plasat ordine intre 2 si 10 titluri.
Exista si investitori de peste 90 de ani
Din punctul de vedere al varstei, 557 de persoane au intre 18 si 30 de ani, 5.278 au fost investitori cu varsta intre 31 si 50 de ani, 12.625 de ordine au apartinut celor cu varsta intre 51 si 70 de ani, iar persoanele peste 71 de ani au fost in numar de 3.827. Interesant este faptul ca si persoane peste 90 de ani, respectiv 23, au cumparat titluri de stat.
„Constatam cu bucurie c? numarul investitorilor tineri a crescut fata de emisiunea precedenta”, a remarcat ministrul Finantelor.
68,3% din totalul persoanelor care au participat la exercitiul de piata sunt active, in timp ce numarul pensionarilor este de 8.300. Dar si elevii si studentii, in numar de 165, au participat la aceasta emisiune.
Pe de alta parte, mediul urban a contribuit cel mai mult la succesul emisiunii, nu mai putin de 19.638 de investitori provenind din acest mediu. Dar si din zona rurala au existat subscrieri, 13% din total, in crestere fata de emisiunea din iunie 2015.
Bucurestiul domina topul investitorilor
Pe regiuni geografice continua sa conduca Bucurestiul, desi in scadere fata de emisiunea de titluri pentru populatie de anul trecut. 70% din subscrieri au fost realizate in afara Capitalei, in timp ce in 2015 acest procent era de doar 53%. Pe locurile urmatoare se afla judetele Prahova, Cluj, Iasi si Brasov, ca numar de subscrieri, insa ca valoare, in top cinci a intrat si judetul Arges.
Titlurile de stat au o valoare nominala de 100 de lei, o dobanda de 2,15%, platibila anual, si maturitatea la doi ani. Acestea pot fi tranzactionate pe BVB, cotatia din prima zi de listare fiind peste valoarea nominala, respectiv 100,57 lei, potrivit pre?edintelui BVB, Lucian Anghel.
AURSF a sprijinit emiterea de titluri de stat pentru populatie
Emisiunea de titluri de stat pentru populatie a fost sprijinita si de Asociatia Utilizatorilor Romani se Servicii Financiare (AURSF).
Presedintele Asociatiei, Alin Iacob, a pledat pentru reducerea valorii nominale a titlurilor de la 1.000 de lei anul trecut la 100 de lei, astfel incat sa fie accesibile unui numar cat mai mare de cetateni.
"Am sprijinit demersurile pentru continuarea lansarii de titluri de stat pentru populatie , pentru ca romanii sa poata imprumuta direct statul, nu prin intermediul bancilor. In lipsa unor astfel de instrumente, populatia merge cu economiile la banca, primeste o dobanda din ce in ce mai redusa, iar apoi, cu banii deponentilor, bancile cumpara titluri de stat la randamente avantajoase. De ce sa nu beneficieze direct cetatenii de aceste randamente avantajoase oferite de stat?", a explicat Alin Iacob.
In urma succesului emisiunii din acest an, ministrul Finantelor a anuntat ca s-a introdus in strategia de finantare a statului pe termen mediu posibilitatea ca astfel de titluri de stat pentru populatie sa fie emise anual sau chiar de doua ori pe an. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul