Reclamatiile primite de SSIF-uri vor trebui raportate catre CNVM

Societatile de servicii de investitii financiare precum si restul intermediarilor autorizati vor fi obligati sa transmita periodic statistica reclamatiilor primite de la proprii clienti.


Statistica se va transmite semestrial catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Prin reclamatie se intelege orice nemultumire exprimata de clienti, in forma verbala sau scrisa, si inregistrata pe un suport durabil, chiar daca este sau nu justificata.

Astfel, la final, raportul va contine numarul de reclamatii primite, numarul de reclamatii solutionate precum si numarul de reclamatii solutionate in favoarea clientilor.

Pe langa SSIF-uri, mai au obligatia de raportare consultantii de investitii, institutiile de credit inscrise ca intermediari in registrele CNVM, precum si sucursalele straine ale intermediarilor.

Obligativitatea raportarii este impusa de regulamentele europene, prin intermediul Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA).

O obligatie similara o au si societatile de asigurare. Acestea insa isi publica statistica reclamatiilor primite si pe propriile pagini web, pentru a putea fi vizualizate de catre potentialii clienti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa
Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa

Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.

1 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei
Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.

10 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?
Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?

In 2021 reteta de succes la bursa a inclus ca ingrediente plasamentul privat, listarea la bursa si un profit urias asigurat inca din prima zi. Se poate permanentiza acest model sau asistam doar la exceptii bine popularizate?

8 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus