Reclamatiile primite de SSIF-uri vor trebui raportate catre CNVM

Societatile de servicii de investitii financiare precum si restul intermediarilor autorizati vor fi obligati sa transmita periodic statistica reclamatiilor primite de la proprii clienti.


Statistica se va transmite semestrial catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Prin reclamatie se intelege orice nemultumire exprimata de clienti, in forma verbala sau scrisa, si inregistrata pe un suport durabil, chiar daca este sau nu justificata.

Astfel, la final, raportul va contine numarul de reclamatii primite, numarul de reclamatii solutionate precum si numarul de reclamatii solutionate in favoarea clientilor.

Pe langa SSIF-uri, mai au obligatia de raportare consultantii de investitii, institutiile de credit inscrise ca intermediari in registrele CNVM, precum si sucursalele straine ale intermediarilor.

Obligativitatea raportarii este impusa de regulamentele europene, prin intermediul Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA).

O obligatie similara o au si societatile de asigurare. Acestea insa isi publica statistica reclamatiilor primite si pe propriile pagini web, pentru a putea fi vizualizate de catre potentialii clienti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus