Reclamatiile primite de SSIF-uri vor trebui raportate catre CNVM

Societatile de servicii de investitii financiare precum si restul intermediarilor autorizati vor fi obligati sa transmita periodic statistica reclamatiilor primite de la proprii clienti.


Statistica se va transmite semestrial catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Prin reclamatie se intelege orice nemultumire exprimata de clienti, in forma verbala sau scrisa, si inregistrata pe un suport durabil, chiar daca este sau nu justificata.

Astfel, la final, raportul va contine numarul de reclamatii primite, numarul de reclamatii solutionate precum si numarul de reclamatii solutionate in favoarea clientilor.

Pe langa SSIF-uri, mai au obligatia de raportare consultantii de investitii, institutiile de credit inscrise ca intermediari in registrele CNVM, precum si sucursalele straine ale intermediarilor.

Obligativitatea raportarii este impusa de regulamentele europene, prin intermediul Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA).

O obligatie similara o au si societatile de asigurare. Acestea insa isi publica statistica reclamatiilor primite si pe propriile pagini web, pentru a putea fi vizualizate de catre potentialii clienti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?
E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu?

27 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat
Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat

Suma colectata de Ministerul Finantelor pentru cele 3 emisuni de titluri de stat listate in aceasta luna la bursa a fost in scadere cu peste 100 milioane euro fata de oferta derulata in martie.

19 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Prea multi bani speculativi in ofertele publice
Prea multi bani speculativi in ofertele publice

In ciuda aparentei efervescente in momentul subscrierii, dupa listare cele doua oferte publice lansate in ultima vreme la bursa s-au pozitionat in apropierea pretului de inchidere, punand in discutie strategia intermediarilor.

13 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus