Articol sponsorizat

Produsele de investitii trebuie sa tina cont de profilul clientului

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat proiectul de norma pentru aplicarea Ghidului ESMA privind cerintele de guvernanta ale produselor MiFID II. Documentul se adreseaza institutiilor care vand astfel de produse si contine reguli clare de expunere a acestora, pentru o mai buna protectie a investitorilor. .

“Ghidul a fost emis pentru a oferi mai multa claritate obligatiilor de guvernanta a produselor pentru firmele de investitii, institutiile de credit care presteaza servicii si activitati de investitii, societatile de administrare a investitiilor si administratorii de fonduri de investitii alternative care administreaza portofolii individuale de investitii si presteaza servicii de consultanta de investitii, ESMA preconizand in acest sens o mai mare convergenta in implementarea si aplicarea cerintelor MiFID II asupra guvernantei produselor si sporirea corespunzatoare a protectiei investitorilor”, se arata in nota de fundamentare a normei.

#banner_x1#Totodata, Ghidul prezinta orientari pentru producatorii produselor de investitii, pentru distribuitorii acestor produse si orientari comune pentru cele doua categorii mentionate.

Concret, producatorii de astfel de instrumente financiare trebuie sa foloseasca o lista de cinci elemente.

Primul se refera la tipul de clienti vizati de produs. Aceasta specificare trebuie sa se faca in conformitate cu clasificarea clientilor conform MiFID II in „client individual”, „client profesional” si/sau „contrapartida eligibila”.

Cunostintele clientului, importante la vanzarea produsului


Al doilea element are in vedere faptul ca firma trebuie sa specifice cunostintele pe care trebuie sa le aiba clientii vizati despre elemente precum: tipul de produs in cauza, caracteristicile produsului si/sau cunostinte in domenii inrudite tematic, ce ajuta la intelegerea produsului. De exemplu, pentru produsele structurate cu profiluri de randament complicate, firmele ar putea preciza faptul ca investitorii vizati trebuie sa detina cunostinte despre cum functioneaza acest tip de produs si despre posibilele rezultate ce pot fi obtinute din produs.

In ceea ce priveste experienta, firma ar putea descrie cat de multa experienta practica trebuie sa aiba clientii vizati cu elemente precum: tipul de produs in cauza, caracteristicile relevante ale produsului si/sau experienta in domenii inrudite tematic. Firma ar putea preciza, de exemplu, o perioada de timp in care clientii sa fi fost activi pe pietele financiare. Cunostintele si experienta pot depinde una de cealalta in unele cazuri (un investitor cu experienta limitata sau fara experienta ar putea fi un client vizat valabil daca compenseaza lipsa de experienta cu cunostinte vaste).

De asemenea, trebuie mentionata situatia financiara cu accent pe capacitatea de a suporta pierderile. Mai exact, firma trebuie sa precizeze procentul de pierderi pe care clientii vizati ar trebui sa le poata suporta si sa fie dispusi sa le suporte (de exemplu, de la pierderi minore la pierdere totala) si daca exista obligatii de plata suplimentare ce ar putea depasi suma investita (de exemplu apelurile in marja). Acest aspect ar putea fi exprimat si sub forma unei proportii maxime de active ce trebuie investite.

Societatea trebuie sa precizeze si toleranta la risc si compatibilitatea profilului de risc/randament al produsului cu piata-tinta. Atitudinile de baza ale clientilor vizati fata de risc ar trebui clasificate (de exemplu „orientata catre risc sau speculativa”, „echilibrata” „conservatoare”) si sa fie descrise cu claritate. Intrucat diferite firme din lant au diferite abordari in definirea riscului, firma ar trebui sa fie explicita in ceea ce priveste criteriile ce trebuie intrunite pentru a clasifica un client in acest fel.

Mi se potriveste acest produs?

Al cincilea element se refera la obiectivele si nevoile clientilor. In acest sens, firma trebuie sa specifice obiectivele si nevoile de investitii ale clientilor vizati pe care un produs este gandit sa le satisfaca, inclusiv obiectivele financiare mai largi ale clientilor vizati sau strategia globala pe care o urmeaza in plasarea investitiilor.

De exemplu, se poate face trimitere la orizontul de investitii preconizat (numarul de ani cat investitia trebuie mentinuta). Aceste obiective pot fi „ajustate” precizand anumite aspecte ale investitiei si asteptarile clientilor vizati. Obiectivele si nevoile particulare ale clientilor pe care un produs este gandit sa le satisfaca pot varia de la cele specifice pana la cele generale. De exemplu, un produs poate fi proiectat sa intruneasca nevoile unei paturi sociale de o anumita varsta, sa obtina eficienta fiscala in functie de tara de rezidenta fiscala a clientilor sau sa fie conceput cu caracteristici speciale astfel incat sa atinga anumite obiective de investitii cum ar fi „protectia monedei”, „investitie ecologica”, „investitie etica” etc., in functie de relevanta.

Norma se afla in dezbatere publica pentru 30 de zile si urmeaza a se aplica dupa intrarea in vigoare a Legii privind pietele de instrumente financiare si a Regulamentului ASF/BNR privind protejarea instrumentelor financiare si a fondurilor care apartin clientilor, obligatiile de guvernanta a produsului si normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, aflate in prezent in stadiu de proiect.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus